La Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) presenten Planeta Persona. Els límits de la crisi climàtica, un cicle d’activitats culturals que té com a eix central l’emergència climàtica. El programa, que dura fins el 3 d’abril, proposa sis espectacles, un semimuntat, tres xerrades, dues lectures i tres col·loquis, tots ells destinats a fer-nos reflexionar i revisar com és la nostra relació amb el planeta.
Un d’aquests espectacles és No sabem res del campo. Històries íntimes sobre la quotidianitat rural, de Clàudia Serrahima i Urgell, que es presentarà durant tres dies, del 24 al 27 febrer. L’obra és un homenatge a la vida quotidiana del món rural, que parteix del contacte i el coneixement real dels personatges per part del públic. No sabem res del campo tracta la transhumància i de com l’aturada dels grans ramats propicia relacions entre els pastors i els habitants locals, generant vivències i anècdotes que representen un estil de vida adaptat als cicles naturals. L’obra pretén generar un espai íntim on els espectadors -només deu en cada sessió- connectin amb la vida transhumant i siguin testimonis de la importància de respectar la ciclicitat del planeta.
En relació a les xerrades, es pretén que esdevinguin espais de pensament i debat, i comptaran amb nombrosos convidats experts en diverses disciplines. Per exemple, a la xerrada Recuperar el futur, es parlarà sobre la possibilitat de trobar alternatives crítiques, participatives, més diverses i intergeneracionals, per reimaginar les ciutats, el món rural o la justícia climàtica a nivell planetari. En aquesta línia, tindrà com a convidats a Fridays for Future Barcelona, la pastora i membre del projecte Remugabosc Cristina de Llanos i l’investigador de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC Hug March.
Pel que fa a les lectures dramatitzades, Ada Vilaró presenta S.O.S., un text que planteja la urgència del moment en què ens trobem i qüestiona si podem seguir vivint com fins ara o hem de tornar a començar. A més, també tindrà lloc un micròfon obert adreçat a tots aquells autors que vulguin llegir en públic un text teatral breu, escrit especialment per a l’ocasió sobre la temàtica del cicle, una activitat per a que el públic descobreixi noves veus del panorama cultural català compromeses amb el medi ambient i la vida rural.
El comissari del cicle i investigador de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC, Israel Rodríguez-Giralt, assegura que cadascuna de les activitats té l’objectiu “d’estimular el pensament i l’esperança que és possible reimaginar un planeta més habitable i compartit”. Però per aconseguir aquesta nova visió del món, que planteja Rodríguez-Giralt, és important la col·laboració de totes les capes de la societat. En aquest aspecte les universitats tenen un paper important, assegura Pastora Martínez Samper, vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC. “L’emergència climàtica és un dels reptes globals més urgents que tenim actualment, i des de les universitats ens hem d’involucrar per tal de contribuir a la seva mitigació”, defensa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!