“Els de L’Olivera són cinquanta anys plens de somnis, utopies, realitats i també dificultats per construir i consolidar un projecte transformador d’agricultura social a Vallbona de les Monges, a la Catalunya rural i, ara també, en l’àmbit urbà, a Can Calopa, Collserola, on s’elabora l’únic vi de la ciutat de Barcelona”: d’aquesta manera, aquesta cooperativa dedicada a la producció de vins i olis des d’una proposta d’integració sociolaboral de bona part dels seus treballadors resumeix els seus primers cinquanta anys d’història. En aquest mig segle, L’Olivera s’ha convertit en un projecte de referència tant entre els agents de producció agroalimentària de qualitat i de proximitat com en l’àmbit del cooperativisme i l’economia social i solidària. En parules seves, “són cinquanta anys de treballar el camp amb cura per elaborar vins i olis representatius de la terra i la gent que els elabora, i ho fem integrant persones fràgils per crear oportunitats.”
En aquest context, L’Olivera té el projecte de recollir el testimoni de la seva història en un llibre commemoratiu. Per fer-lo possible, han engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami, que podreu trobar seguint aquest enllaç. El llibre contindrà un assaig de l’economista Josep Manel Busqueta al voltant de l’aportació que ha fet L’Olivera a l’economia social i cinquanta entrevistes, acompanyades pels retrats de Paula Artés, que recolliran les vivències i les idees de persones que des de d’àmbits diversos han tingut un contacte directe amb l’entitat. El disseny i edició del llibre els signa l’estudi de disseny 131.
Es tracta d’una obra coral i col·lectiva que vol anar més enllà del simple repàs històric per mirar endavant. recollint pensaments i propostes que defugen la nostàlgia i que tracten de temes actuals i de futur, com el cooperativisme, la integració social o el model de territori i de pagesia que defensa l’entitat.
L’objectiu de la campanya de micromecenatge es poder cobrir part del cost de l’edició i de la impressió del llibre arribant a sumar un mínim de 15.000 euros. Segons l’aportació de cada micromecenes, aquest rebrà el llibre sol o bé acompanyat d’altres productes i serveis que ofereix L’Olivera. I en aquesta ocasió, i d’una manera especial, del vi que han elaborat expressament per celebrar el 50è aniversari.
El vi del cinquantè aniversari és realment especial. Es tracta d’un monovarietal de macabeu —una varietat icònica per a L’Olivera des de l’origen— elaborat a partit de cupatges d’anyades i elaboracions diferents que abraçen bona part d’aquest mig segle d’història. D’aquesta manera, el cupatge inclou un 27% de macabeu fermentat i criat en fusta, que evoca la tradició; un 40% de nacabeu que ha fet la criança amb nous materials, com el ciment; un 30% de nacabeu brisat, el mètode tradicional amb el què el celler experimenta els darrers anys i, finalment, un 3% de macabeus de diverses anyades (1993, 2000, 2009 i 2015). L’etiqueta, impresa de manera artesana al taller cooperatiu de L’Automàtica, de Gràcia (Barcelona) és un disseny de Claret Serrhaima, col·laborador de L’Olivera des de l’inici.
Aquest vi s’anomena El Vi dels 50 Anys i se n’ha fet una edició limitada de 1.050 ampolles.
Per saber més del projecte de L’Olivera, podeu mirar el documental La terra on creixen nous futurs que Arrels els va dedicar en aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!