La de Cal Rosal és una de les catorze antigues colònies industrials del Berguedà que s’escampen a la riba del Llobregat. Fundada l’any 1858 al límit entre el municipis de Berga i d’Olvan, depenia de la fàbrica tèxtil que es va mantenir en funcionament fins el 1992. Avui, com la majoria de nuclis d’aquest tipus, ha de conjurar-se contra l’oblit i reflexionar sobre la seva evolució. En un primer moment, va aprofitar la seva ubicació a peu de la carretera que s’enfila cap al túnel del Cadí per potenciar-hi comerços que hi ofereixen productes locals. Més endavant, la iniciativa comunitària Konvent Punt Zero va convertir l’antic convent de la colònia en un centre cultural que avui acull algunes de les iniciatives artístiques més transformadores i innovadores del país. I és al Konvent on va néixer la idea d‘explicar l’evolució d’aquesta colònia mitjançant una acció artística que farà dialogar imatges antigues del nucli amb fotografies contemporànies. La proposta té el suport i la implicació de dues entitats més de la barriada, l’associació de veïns de Cal Rosal i l’Associació Cultural i Esportiva. Es tracta “d’un projecte identitari basat en la història i la memòria pròpies, per reivindicar, des de la imatge, una determinada visió de la ruralitat i de la vida a la comarca.”
La primera fase d’aquesta acció es va inaugurar el passat 15 de juny. Des d’aquell dia, a la façana de l’antiga fàbrica de Cal Rosal s’hi exhibeixen diverses de les fotografies que s’havien recollit des de l’octubre de l’any passat entre persones i entitats vinculades a la colònia. Per a l’ocasió, les imatges s’han reproduït en gran format. La majoria són aportacions d’Albert Canal, “veí actiu i participatiu en els saraus del poble durant tota la seva joventut”, segons el defineixen els organitzadors de l’activitat. Aquest perfil s’adiu a l’eix temàtic de la mostra, que és el de la celebració comunitària. Per als organitzadors, “la qüestió de la ‘celebració comunitària’ busca reivindicar el paper que varen jugar les festes populars, l’associacionisme i els punts de trobada social en la comunitat com a motor per defugir del dia a dia de la fàbrica, esdevenint un punt d’esbarjo que va contribuir a teixir l’entramat social de la colònia. Teatre, caramelles o futbol eren alguns dels eixos per generar converses, diversió i relat, però el tancament de la fàbrica i la pèrdua d’aquest punt de trobada i unió va significar la dispersió de molts vincles, cosa que va instaurar al poble un desànim col·lectiu que tot just ara, amb les sinergies creades per veïns i entitats, es torna a iniciar en un degoteig participatiu i humà.”
La segona fase del projecte (que es presentarà el proper dissabte, 7 de juliol del 2023) pretén, justament, encarar aquell passat amb el present mitjançant fotografies contemporànies de l’artista Yamina Tarbai. Tarbai explica que ha recorregut a la fotografia com “una excusa meravellosa” per establir un vincle amb persones relacionades amb la colònia que li han “obert les portes i deixat entrar en la seva intimitat” i per explicar el paisatge humà de Cal Rosal i com s’ha transformat després del tancament de la fàbrica.
Per als organitzadors “en aquest diàleg entre la imatge d’arxiu i la contemporània, s’hi deixen veure les trajectòries que els veïns i veïnes de Cal Rosal han deixat a la colònia i aquelles traces vitals que Cal Rosal els ha procurat. Més enllà del silenci dels telers. Per què van decidir quedar-se en una colònia que es moria, després del tancament de la fàbrica o com donar veu a un espai que, en un determinat moment, va quedar-se mut, són algunes de les qüestions que l’artista pretén desvetllar a través del seu objectiu.”
L’acció artística s’ha pogut portar a terme gràcies a les aportacions econòmiques públiques i privades, entre les quals hi ha una subvenció privada del Konvent, les dels ajuntaments de Berga, Avià i Olvan i també aportacions de persones i empreses relacionades amb el poble.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!