Comença a caminar ViCoop Energia, la comunitat energètica de Vic. Es tracta d’una cooperativa de consumidors i usuaris sense ànim de lucre amb la finalitat de produir, distribuir i utilitzar energia de fonts renovables de manera comunitària i responsable. L’objectiu és “abandonar l’actual model energètic basat en els combustibles fòssils, la dependència dels oligopolis i la producció a gran escala i fer-ho reduint-ne el consum i d’una manera respectuosa amb el territori i les persones”, expliquen en un comunicat.
Ara mateix, un cop constituïda formalment el 14 de febrer, i després d’una primera presentació a la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible, ja ha rebut l’interès d’una trentena de persones per fer-se sòcies. Volen aconseguir generar un 46% d’energia que es consumeix a les llars a partir d’instal·lacions fotovoltaiques, és per això que busquen terrats per instal·lar-les. De moment s’està negociant amb l’Ajuntament, el Biscat i la Universitat perquè cedeixin espais de coberta per poder fer-ho.
L’objectiu de Vicoop és poder donar cobertura a la pràctica totalitat de llars de Vic, incloses les cases de pagès disseminades. En total, més de 47.000 habitants, i per tant la comunitat energètica amb amb més socis potencials, que conjuntament puguin repensar el model energètic per “transitar cap a una millor eficiència, cap a un major estalvi i un ús més racional de l’energia”. Un estalvi a les llars a partir de la reducció de l’import mensual dels consums energètics que suposarà generar riquesa al territori ja que els diners es quedaran al mateix territori.
Les persones que s’afegeixin a la comunitat energètica no caldrà que facin cap obra en els habitatges per connectar-se a la instal·lació fotovoltaica. El repartiment es fa de forma telemàtica a partir del registre horari dels comptadors de cada persona sòcia. Per tant, a les factures es veuria reflectit, directament, un descompte en funció de l’energia consumida de les instal·lacions de la comunitat energètica.
Si bé la previsió és que no es comenci a generar energia fins a finals de 2024, des de ViCoop ja es fa una crida a la ciutadania a què se sumi a la cooperativa, perquè el projecte sigui el més col·lectiu i democràtic possible, però també per obtenir uns primers ingressos.
Per fer-se sòcies, les persones han de pagar 100 euros, i les empreses i entitats, 300. Una quantitat recuperable en cas de deixar la cooperativa. Una altra part del finançament arribarà a través de les subvencions de les administracions catalana i espanyola i dels fons europeus.Per associar-te o tenir més informació s’ha habilitat un correu electrònic. informacio@vicoop.cat, un número de whatsapp 621 14 68 25, i de forma presencial al local de la Comunalitat a la Rambla Tarradellas, 13, els dijous de 4 a 7 de la tarda.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!