Els set artistes nacionals i internacionals que han protagonitzat la Caravana Delta han conviscut durant quatre dies amb ramats de bous braus i vaques, acompanyant els ramaders pels antics trams de la transhumància primaveral al Delta de l’Ebre. Cap d’ells va dubtar a l’hora de sumar-se a aquesta iniciativa creada per l’escriptor Gabi Martínez: “No va costar gens que els artistes se sumessin a aquesta experiència. Crec que tots tenim ganes d’experiències però, a més, el que els hi proposàvem era molt original i temptador per servir-los d’inspiració”.
El contacte amb l’entorn, la convivència amb els animals i l’experiència de la ramaderia transhumant ha servit als participants de la Caravana Delta perquè, a la tornada, creïn cadascun una obra artística inspirada en aquesta experiència que connecta la natura i l’art. Per Jaume Vidal, artista i performer, “l’experiència més forta que hem tingut a la Caravana Delta és la demostració que de manera col·laborativa, tots treballem millor. Hem vist com ho fan els animals i crec que treballar amb altres artistes de manera col·laborativa ens beneficia a tots”. L’artista escènica, Ada Vilaró, assegura que “la Caravana Delta m’ha obert els porus de la pell i m’hi ha entrat a dins un paisatge, un territori i una gent que se l’estima. Ara em miraré el Delta de l’Ebre amb molt més amor, perquè he conegut aquesta gent”. Des del món de la il·lustració, la navarresa, Natalia Zaratiegui es mostra molt agraïda d’haver pogut participar d’aquesta experiència: “si no hagués estat per aquesta experiència immersiva no hauria pogut conèixer la realitat del Delta, tan singular i tan rica”.
Per l’artista francesa Natacha Sanzoz, “ha estat molt gratificant descobrir de primera mà la problemàtica mediambiental i política d’aquest territori, haver-ho pogut fer en moviment i alhora acompanyada d’altres artistes”. Marina Monsonís, artista visual especialitzada en cuina, explica: “m’ha agradat viure aquesta integració holística amb la natura, veure la interconnexió entre les vides humanes i les no humanes i m’emporto moltes preguntes i moltes ganes de reflexionar-hi”. Pel zoòleg i escriptor mexicà, Andrés Cota, “és important entrar tant com es puguin en aquestes experiències locals, com la transhumància al Delta de l’Ebre, perquè t’obliguen a eixamplar la ment”. El líder de Mishima, el músic David Carabén completa la comitiva artística. Per Carabén “ha estat un gran descobriment i una gran font d’inspiració. Desconeixia totalment la transhumància de bous, tot i que tinc vincles amb les Terres de l’Ebre i hi vinc sovint”.
La Caravana Delta, que ha despertat ampli interès, no només a les Terres de l’Ebre sinó a tota Catalunya, ha volgut posar el focus a l’entorn rural i reivindicar-lo com un espai on la creació artística és possible, com també ho estan demostrant altres projectes com la pel·lícula Alcarràs. Alhora, ha volgut en valor l’activitat agroramadera i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el director d’Arrels, Josep Sucarrats ha posat l’accent en el fet que la Caravana Delta “es mira el territori amb una mirada d’avui. No des d’una vessant nostàlgica ni folklòrica, sinó que hem descobert que el món rural és un espai on es pot crear, on es pot pensar, on poden sorgir debats i solucions pel futur. Per Arrels és molt important aquesta primera acció presencial perquè hem connectat dos mons que ens interessen molt, el de la pagesia i el de l’art i la creació, que són molt més propers del que sembla”.
Arrels ha complementat aquest projecte dedicant el número actual de la revista a la transhumància.
La Caravana Delta ha pres el relleu a la primera iniciativa de Martínez, la Caravana Negra, que el 2018 va aplegar vuit artistes en una experiència de transhumància d’ovelles a la Sibèria Extremenya.
El dia a dia de la Caravana
L’equip d’Arrels ha fet cròniques diàries del pas de la Caravana Delta:
Dilluns 16
La primera jornada va servir per situar-ho tot, les persones i els espais. Mentre una part dels artistes anava arribant a Barcelona des de diferents llocs del món, la resta es desplaçava al Delta del Llobregat. Amb la visita a l’exposició Menja, actua, impacta que FundEsplai té a la seva seu al Prat de Llobregat, es van començar a dibuixar qüestions que es reproduirien al Delta de l’Ebre. Al vespre tota la comitiva ja s’havia reunit i tots els integrants de la caravana passaven la primera nit junts.
Dimarts 17
El segon dia el protagonista va ser el riu Ebre. Travessant-lo, la Caravana Delta va arribar a l’Illa de Vinallop, més coneguda com a Illa del Bous. Allà aquests animals hi campen salvatges i el seu responsable, Paco Palmer va ser l’amfitrió. Era la primera trobada amb un pastor i el seu ramat. A bord de Lo Sirgador, que permet moure’s pel riu, la Caravana Delta va arribar a l’Illa de Buda, un dels punts on es fan més evidents els estralls del canvi climàtic a una zona especialment delicada com és el Delta de l’Ebre.
Dimecres 18
La transhumància en el sentit més estricte de la paraula va centrar la tercera jornada de la Caravana Delta. La família Martorell va convidar els set artistes participants a experimentar des de dins com és un dia de transhumància. Vuit hores de caminada al llarg de gairebé 13 quilòmetres de camí a la frontera entre Catalunya i el País Valencià.
Dijous 19
El dia quatre ha estat també de caminar, però a més petita a escala i més aviat fent un passeig. Juntament amb un ramat de bous braus, la Caravana Delta ha fet un tram del Camí de l’Encanyissada a Amposta. Els artistes han tastat els vins de la DO Terra Alta, tot just per agafar forces i visitar a la Tancada, també a Amposta, un altre ramat de bous.
Divendres 20
Divendres va ser el dia del comiat. Els artistes van tornar cap als seus llocs d’origen per analitzar i pair tot el que havien viscut. D’aquest exercici de reflexió en sortirà una peça artística de les disciplines de cada una de les persones que ha participat en aquesta experiència.
Caravana Delta ha estat possible gràcies a la col·laboració amb: Ajuntament Amposta, Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, Ajuntament de Tortosa, Consell Comarcal del Montsià, Consell Regulador de la DO Terra Alta, Delegació Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Diputació de Tarragona, i IDECE (Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre), entre altres.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!