La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) ha començat des de l’Ajuntament una campanya de captació d’artesans, que porta com a eslògan “Ets artesà/na? La Bisbal et busca, obre la teva botiga taller!”.
En aquest web de l’Ajuntament, els artesans poden rebre “assessorament, acompanyament i una guia de com crear una botiga taller d’artesania. Aquesta es pot descarregar des del web deixant-hi les dades, i després ens posem en contacte i a disposició de la persona que ha fet la descàrrega”, explica Daniel Sabater, tècnic de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament de l’Ajuntament de la Bisbal. Volen estimular que, en un sol local, els artesans hi estableixin “la botiga al davant i, al darrere, el taller. Així rendibilitzen el local, en un de sol hi treballen i hi venen“, comenta Sabater.
La campanya també inclou una convocatòria que contempla ajuts econòmics. Disposen d’un pressupost de 15.000 euros, i calculen cedir-ne entre 3.000 i 5.000 per a cada artesà que s’hi incorpori. L’assignació d’aquesta subvenció serà en concurrència no competitiva. Si, per exemple, assignen 5.000 euros per artesà, “això vol dir que els tres primers que presentin un bon projecte podran obtenir la subvenció. Els altres artesans que s’hi hagin presentat, quedarien a la reserva de cara a una possible ampliació del pressupost o per si algun dels escollits renunciés a la subvenció”, explica Sabater. Aquests diners es podran destinar a la compra i l’equipament de la botiga-taller, com prestatgeries o torns, i també poden ajudar a pagar el local. La convocatòria d’ajuts econòmics encara no està oberta, “estem aprovant les bases, i si tot va bé es farà al juliol”.
Amb aquesta campanya, la Bisbal pretén atraure nous artesans perquè s’hi instal·lin. “Molts ceramistes de tota la vida d’aquí es jubilaran i arribarà un punt que farà falta una renovació, però no serà per impossibilitat per continuar vivint de la ceràmica. A la Bisbal hi ha moltes opcions per a la gent que viu d’aquest ofici, i tots els artesans nous que s’hi han instal·lat tenen una mitjana d’edat de quaranta anys”. Des de l’inici de la pandèmia, han arribat a la Bisbal quatre artesans nous i un cinquè que s’hi està instal·lant. Es tracta d’artesans tant de la zona, com de fora. Actualment, a la Bisbal hi ha al voltant de 60 indústries artesanes, i una quarantena estan vinculades a la ceràmica. L’entorn d’aquest municipi és un ecosistema ideal per proporcionar materies primeres per a aquesta activitat artesana: “Té una terra vermella que va molt bé per fer ceràmica”, comenta Sabater.
De moment, veuen que la campanya té futur. “Estem molt contents amb el resultat. Hem tingut unes 300 descàrregues de la guia“, diu Sabater. Amb tot, “sabem que no és una qüestió d’avui per demà, tothom que vulgui muntar un negoci necessita el seu procés, prendre les seves decisions i poder mantenir les subvencions durant anys. És una carrera que hem de lluitar tant a curt com a llarg termini“.
La Bisbal ha estat recentment batejada com la World Craft City i ha incorporat aquesta distinció internacional en un discurs que reforça la vila com un indret ideal per als artesans, sobretot per als ceramistes. “Volem ser un referent de la ceràmica i el món de l’artesania, i creiem que podem oferir l’ajuda i suport institucional i tècnic a diversos artesans per aconseguir-ho”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!