“Però si una guerra pot fer mal, la reconstrucció encara en pot fer més —i aquesta vegada, de manera irreversible— si no respecta les tradicions i cultures que hi havia abans i bisca globalitzar i, potser, donar resposta a les necessitats globals més que a les locals. Em refereixo, per exemple, a la idea d’Ucraïna com ‘el graner d’Europa’. Només cal que la necessitat europea de gra obri el camí per al conreu a gran escala per satisfer la demanda, i, d’aquesta manera, es destruirà la vasta xarxa de producció a petita escala que caracteritza el país”. Mentre que la fi de la guerra contra Ucraïna no sembla propera, aquesta és l’advertència que llança Andrea Pieroni, professor d’Etnobotànica a la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo, vinculada a Slow Food. Juntament amb acadèmics i entitats ucraïneses, Pieroni és un dels autors de l’Atles de productes gastronòmics d’Ucraïna, un projecte que ja s’havia començat a gestar abans del conflicte i que es presentarà el proper 25 de setembre, en el marc de la fira Terra Madre, a Torí (Itàlia).
Slow Food s’ha implicat amb les comunitats ucraïneses afectades pel conflicte a traves de dos projectes. El primer, “Salvar la biodiversitat d’Ucraïna”, dona suport a aquells que, fins i tot en temps de guerra, no han abandonat les seves granges i, en les condicions més difícils, fins i tot arriscant la seva vida, preserven les races, varietats vegetals i tècniques més valuoses de les comunitats locals. El segon es titula “Mantenir viu el coneixement”, i pretén agermanar les comunitats de Slow Food d’Ucraïna amb la resta d’arreu d’Europa.
Podeu trobar més informació dels projectes de Slow Food a Ucraïna en l’article que trobareu en aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!