“La formació és necessària, però estar en contacte amb altres pagesos és la clau” assegurava en Marc Caralt en aquesta entrevista. Ell és un pagès nouvingut de Sant Vicenç dels Horts, no arriba la trentena i és el primer usuari de l’Espai Test Agrari d’aquesta població del Baix Llobregat. La situació que descriu és la que moltes vegades es troben els pagesos que comencen, que, un cop acabada la formació, quan tiren endavant el seu projecte agrícola o ramader no sempre troben altres professionals a qui consultar, en qui emmirallar-se o, simplement, amb qui compartir inquietuds.
Aquesta mancança és la que vol subsanar un nou programa de mentoratge del Servei de Formació Agrària del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que es desenvoluparà aquest any i que preveu que set dones i cinc homes, que s’han incorporat al sector agrari amb els seus propis projectes, tinguin el seu propi mentor. Els pagesos i les pageses que s’encarregaran del seu mentoratge tenen projectes similara als del mentorats. Tindran la tasca d’assessorar i acompanyar aquests joves amb la seva expertesa i els ajudaran a resoldre situacions i problemes que puguin sorgir en la gestió de la nova empresa.
En aquest projecte hi participen nou escoles agràries (Amposta, Espiells, Gandesa, Manresa, Mas Bové, Pirineu, Santa Coloma de Farners, Solsonès i Tàrrega), que han seleccionat dotze joves —set dones i cinc homes—, de diverses comarques de Catalunya i propietaris de negocis diversos. Sis són de ramaderia —oví de carn i llet, boví de carn, equí de carn i avícola de posta— i sis agrícoles –fruita dolça, fruita seca, horta, vinya, olivera i planta ornamental. Vuit d’aquests projectes són de producció ecològica.
El programa, que neix com a pla pilot, s’allargarà fins al proper mes de novembre. En la primera fase, i durant un període de tres setmanes, els joves treballen i comparteixen el seu dia a dia a les empreses dels seus respectius mentors. D’aquesta manera, poden aprendre dels èxits i també, de les dificultats i possibles fracassos, de cara a treure’n conclusions per aplicar al seu propi negoci.
Un altre aspecte molt important de la mentoria és que la relació de confiança que s’estableix entre els mentors i els mentorats es pugui mantenir en un futur. El programa es va iniciar el gener passat i, des d’aleshores, tant els joves com els mentors han mostrat molt bona sintonia entre ells, i també una gran implicació per contribuir a la instal·lació dels joves en el sector i millorar-ne les possibilitats d’èxit.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!