Investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat tretze noves varietats locals d’olivera al Pallars Jussà. L’estudi s’ha fet per encàrrec de l’Ajuntament de Tremp en col·laboració amb diverses entitats del territori el marc del programa «Al teu gust, aliments del Pallars». Els objectius són promoure i donar valor al conreu de l’olivera i l’oli d’oliva al Pallars Jussà amb l’objectiu d’aconseguir un oli de màxima qualitat i unes característiques diferenciadores, que preservi el patrimoni i la tradició. Les noves varietats s’incorporaran al banc de germoplasma de varietats catalanes de l’olivera, un reservori del material genètic dels oliverars catalans gestionat per l’IRTA des del 1987.
En l’estudi, els investigadors de l’IRTA han descrit la forma de l’arbre, de la fulla, del fruit i del pinyol, així com les característiques moleculars (és a dir, el seu material genètic), elaiotècniques ―és a dir, les relacionades amb la producció de l’oli―, químiques i sensorials. Les noves varietats que s’han identificat «tenen, en general, una proporció molt alta d’àcid oleic i una gran quantitat de polifenols, que els confereixen un gust amarg i un picant prominents i equilibrats i rics aromàticament», unes qualitats que els fan «molt interessant des dels punts de vista organolèptic i de la salut», afirma Antònia Ninot, investigadora del programa de Fructicultura de l’IRTA.
Les tretze varietats identificades s’afegeixen a les quinze que ja ho havien estat en la primera prospecció que va fer-se a la comarca en la campanya de 2015-2016, de les quals onze eren desconegudes fins llavors. Des del punt de vista qualitatiu, de la primera prospecció en destaca la varietat batejada amb el nom de cua de cirera, amb unes característiques pròpies d’olis per a mercats d’alta gamma. Arran d’aquella prospecció va crear-se una plantació experimental amb les varietats identificades a Salàs de Tremp.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!