Un dia, en Gupta i la seva dona es van trobar un home a la carretera, al costat d’un cartell que deia “Laawarish lash Uthanewala”, que es tradueix al català com a “persona que recull cadàvers no reclamats“. Per cada cadàver que portava al crematori li donaven un tros de tela de dos metres. La filla del senyor els hi explicava, “quan sento fred, m’abraço a un cadàver per dormir. No es regira, no em molesta”. Aquest encontre va canviar la forma de pensar d’en Gupta. Els excedents de tela podrien servir per salvar moltes vides a l’hivern.
És així com el 1999 va néixer l’ONG índia Goonj, que es dedica a proporcionar excedents de roba i altres articles domèstics o materials a les persones de 25 estats indis que no tenen prou recursos, amb l’objectiu de millorar la seva vida. En aquest reportatge d’Atlas of the Future, expliquen que ho fan de forma sostenible, a través del reaprofitament de materials, però no de forma caritativa. I és que a l’Índia, la dignitat humana és molt important, i valoren molt l’esforç i el treball. A Goonj demanen als vilatans indis que identifiquin els seus problemes personals i les mancances que tenen tant ells com el seu entorn, i, mitjançant el treball en comú – entre els membres de Goonj i els vilatans – resolen les adversitats. Construir ponts i escoles o netejar estanys són algunes de les feines que fan.
També tenen un programa especial per a les dones del món rural, anomenat Dignitiy Kits, on els proporcionen retalls de tela biodegradables per la seva menstruació. “Un humil tros de tela té un paper important per salvar la dignitat d’una dona i per evitar infeccions”, explica en Gupta, que ara se’l coneix a l’Índia com l’home de la roba. Alhora, organitzen debats i taules rodones per trencar el tabú al voltant de la menstruació.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!