Diverses entitats de recerca i de dinamització agroecològica impulsen el projecte Plantes oblidades, que vol consolidar un model sostenible de gestió dels boscos posant en valor aliments forestals com l’aranyó, el gratacul, la pinya verda de pi, la cirera de pastor i l’aglà.
El projecte l’impulsen la Fundació Emys, Sambucus, Eixarcolant, el grup de recerca EtnoBioFic de la UB i la Xarxa per a la Conservació de la Natura i inclou l’actuació en 280 hectàrees d’onze finques forestals situades arreu de Catalunya, des de la Ribera d’Ebre fins a la serra del Cadí-Moixeró, passant per les muntanyes de Prades i per les serres del Montsec. Després de recol·lectarlos en cada finca, els productes passaran per un procés de valoració gastronòmica per testar-los com a ingredients aptes per a productes alimentaris elaborats, com ara el gelat de gratacul, la crema d’aglà o el xarop de pi. Després, s’analitzarà si aquestes produccions es poden escalara per comercialitzar-les de manera viable i també si es poden reproduir en altres territoris.
Amb l’aprofitament d’aquests aliments silvestres es vol contribuir a revitalitzar l’economia rural, a millorar la biodiversitat forestal i a incrementar la resiliència dels boscos davant el reptes que planteja el canvi climàtic.L’objectiu és el d’establir models de gestió forestal sostenibles que ofereixin més rendibilitat que l’actual, a partir del valor afegit dels productes alimentaris elaborats que es generin.
El projecte Plantes Oblidades és una prova pilot que es desenvoluparà fins el mes de febrer de 2025 i que té un cost que supera els dos milions d’euros. Es financia a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!