Els membres de la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos s’han reunit aquest dimarts amb el nou conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig. En la trobada, la primera que el nou titular ha mantingut amb organitzacions agràries, els representants sindicals van exposar les seves demandes en defensa del sector i de l’espai agrari.
Entre aquestes, figuren mesures que garanteixen el relleu generacional a la pagesia i la viabilitat econòmica de finques i explotacions agràries mitjançant eines com la regulació catalana de les llotges de preus, la modificació de la regulació dels contractes tipus o la inclusió de tots els sectors i de la integració ramadera a l’observatori de preus agroalimentaris. També van insistir en el reforç del CadeCAT per assegurar el compliment de la llei de la cadena alimentària.
Al mateix temps, el sindicat va posar un èmfasi especial en mesures per adaptar els conreus i explotacions a les circumstàncies derivades del canvi climàtic. Unes mesures en les quals hi han de jugar un paper fonamental les eines per fer front a situacions de sequera, com la que viu el camp català des de fa mesos i que ha deixat escenaris que consideren especialment greus en punts del Camp de Tarragona, com ara la zona del pantà de Riudecanyes, on s’ha hagut de restringir el rec durant les tres últimes campanyes.
En relació a la gestió de la sequera, Unió de Pagesos també ha demanat al nou conseller que s’acceleri el desbloqueig dels ajuts a la pagesia per les afectacions de la campanya passada i per a establir les bases pels possibles danys d’enguany. Una petició, aquesta darrera, que entronca amb un altre dels eixos de treball del sindicat, com és la reivindicació per simplificar els tràmits burocràtics que han d’omplir els professionals agraris. Tal com ha alertat el sindicat en diverses ocasions, aquesta feina addicional suposa una sobrecàrrega sovint incompatible amb la tasca productiva principal.
Finalment, Unió de Pagesos també ha reclamat a Ordeig mesures efectives per protegir i mantenir productius els espais agraris, així com per controlar de manera eficient la fauna cinegètica que els habita. Creuen que és imprescindible la col·laboració per a la gestió de la fauna protegida, per donar una resposta ràpida i eficient als danys a ramats i conreus i a les situacions d’emergència que generen.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!