L’associació Ramaderes de Catalunya denuncia la càrrega burocràtica a la qual se sent sotmès el sector ramader a Catalunya i ho fa mostrant quins són exactament tots els tràmits que requereixen les diverses administracions. Després d’haver recopilat pas a pas, en un document molt extens, el procés necessari per posar en marxa una petita explotació i mantenir-la, conclouen que, a més de ser un “despropòsit burocràtic”, representa un cost del voltant de 5.000 euros anuals per a aquests projectes. D’aquesta manera, volen deixar clar fins a quin punt l’activitat ramadera porta implícita la dedicació d’una part importantíssima del temps a aspectes administratiu, volen “evitar que ningú ens pugui dir que no n’hi ha per tant” i alhora denunciar “la sobrecàrrega burocràtica, els tràmits per duplicat i els tràmit innecessaris”.
El document sencer el trobeu seguint aquest enllaç. En el mateix text recorden a més, que “no és un document fet per professionals, sinó elaborat entre hores de pastura, de corral, de tasques domèstiques, d’atendre persones a càrrec. No ha estat fet a base d’una amplia bibliografia, sinó de les nostres pròpies experiències i memòria. És per això que pot tenir errors i imprecisions, i que no és l’únic document que haureu de mirar si voleu iniciar una activitat ramadera, però sí que podem afirmar que és un recull de passos burocràtics relacionats amb tots els òrgans i departaments i agències que ens regulen, que mai, fins ara, havia fet ningú, ni cap administració, ni cap sindicat. Ja no podrà dir ningú que no té la imatge completa”.
Demanen que es faci córrer perquè tothom entengui la dificultat que suposa tirar en davant una petita o mitjana explotació ramadera, perquè l’administració es replantegi alguns dels seus tràmits i perquè la ciutadania valori la tasca d’aquests tipus de ramaderia de proximitat i la majoria de caràcter familiar i d’artesania alimentària.
La campanya l’han reforçat amb una sèrie de vídeos que podeu veure a través de les xarxes socials.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!