Al costat del que havia sigut el Mercat de les Flors de Barcelona —i que conserva aquest nom, tot i que ara és un teatre dedicat a la dansa—, aquest cap de setmana tindrà lloc la segona edició de Flors al Mercat, una fira que apropa als barcelonins les tendències de floricultura i jardineria més sostenibles, ecològiques i també creatives del moment. La mostra la protagonitzen setze floristeries que s’allunyen de l’oferta floral més tradicional i previsible i que introdueixen criteris encara poc habituals en aquest sector —que en bona part treballa amb plantes d’importació— com el de la proximitat o el del conreu ecològic.
Segons els organitzadors, “l’esdeveniment pretén presentar a la ciutadania negocis relacionats amb la venda de flor i planta de la seva ciutat, artesans que fan servir la flora i la botànica per a crear infinitat de productes i emocions, i iniciatives que treballen perquè el nostre impacte en el medi ambient sigui cada vegada més petit, projectes que es dediquen a crear i recuperar espais de la ciutat gestionats com a horts, jardins urbans o escocells, projectes d’economia circular, etc.”
La primera edició de la mostra va tenir lloc l’any 2019 i la pandèmia en va fer ajornar la segona fins enguany. Els creadors de la fira, expliquen que “creiem fermament que les flors i plantes de balcons i espais públics mantenen la biodiversitat de les ciutats, purifiquen l’aire, embelleixen els edificis i els carrers…”. Una convicció que lliguen amb altres fenòmens, com el de l’horticultura urbana, amb la idea que “al cap i a la fi, fer més sostenibles les nostres ciutats depèn, en primera instància, de cadascun de nosaltres.”
La fira vol abarcar tots els àmbits de la jardineria, per això al costat dels floristes hi haurà una trentena d’artesans dedicats a la producció de testos, estris, cosmètics i objectes de decoració, entre d’altres. Hi trobareu, per exemple, les peces artístiques de Labouqueteria, creades a partir d’elements vegetals inesperats. També s’hi vendran estructures de fusta, de ferro forjat, de ceràmica o de macramé, ideals per a plantes enfiladisses o, fins i tot, quadres i estampats de motius vegetals.
Tallers de tota mena
L’altre plat fort de la fira són els vuit tallers que impartiran experts en floricultura i jardineria i on es podrà aprendre a fer un terrari, a treballar amb tints naturals o a elaborar xampús sòlids amb botànics de proximitat, entre d’altres. Els tallers són per a grups reduïts i l’assistència costa 35 € per a cada un.
Simultàniament, i en aquest cas de manera gratuïta, durant tot el cap de setmana hi haurà espais d’intercanvi d’esqueixos i llavors, una zona de plantació i el taller d’Educambient per a nens.
Flors al Mercat també vol ser un aparador per a les iniciatives ciutadanes que treballen per aconseguir que Barcelona sigui una ciutat més verda. Des d’associacions d’horticultors urbans, fins a cooperatives de consum ecològiques o projectes tan singulars com Eskocells, una iniciativa de voluntaris decidits a embellir els espais públics amb flors.
La fira —organitzada per Festivalet, Dudua i BCN Més— s’instal·larà aquests dissabte i diumenge a la plaça de Margarida Xirgu, cada dia de 10 a 20 h. L’accés costa 2 euros. L’aforament està condicionat a les mesures COVID-19.
Podeu consultar tots els detalls de la mostra al seu web.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!