Fa 15 anys l’associació Hispania Nostra va crear la Lista Roja per posar el focus en aquells béns del patrimoni cultural i natural abandonats. Dels més de 1.200 que s’han recopilat, 33 són a Catalunya. Les tres últimes incorporacions del mes de febrer corresponen al Castell i l’església de Santa Maria, a Castelló de Farfanya (Noguera), el monestir de Santa Maria d’Escarp (Segrià), i Mas dels Arcs, a la ciutat de Tarragona.
Pel que fa al Castell i l’església de Santa Maria a Castelló de Farfanya (S. XII), en aquests moments estan en estat semiruïnós i, segons la descripció que se’n fa la Lista Roja,, no s’hi fa cap tipus de manteniment, tot i que fa uns anys la Generalitat i l’Ajuntament van fer-hi unes obres per consolidar part de la muralla. Encara que no tant el monestir de Santa Maria d’Escarp, que data del segle XIII, també està en mal estat. Ara l’ocupa una a granja, tot i que una part està totalment derruïda. Des d’aquesta associació, consideren aquest monestir cistercenc com un edifici “de gran valor històric i patrimonial, està en vies de desaparició”.
El Mas dels Arcs, de Tarragona, és un monument més recent, del segle XVII, i ha format part de la història vitivinícola de la zona. S’ha inclòs en aquesta llista perquè l’associació creu que la part interior està molt malmesa i, en general, està en molt mal estat de conservació.
De fet, els 33 elements catalans recollits en aquesta llista s’hi han inclòs per perill de col·lapse de l’edifici, perquè es troben en un estat d’extrema vulnerabilitat i, alguns, pel risc de desaparició “imminent i total”, com el Monestir de Sant Miquel de Montmagastre, d’Artesa de Segre (Noguera), o el de Santa Maria del Roure, a Pont de Molins (Alt Empordà).
Aquesta associació sense afany de lucre vol ser una eina participativa per donar a conèixer aquest patrimoni, per reivindicar-lo i per conscienciar sobre la importància de preservar-lo. Es pot descobrir la tasca que porten a terme través del seu web. En una exhaustiva galeria fotogràfica hi recullen les fonts que han portat a la inclusió de cada bé a la Lista Roja.
L’associació també elabora la Lista Verde, on s’hi inclouen els elements arquitectònics que s’ha pogut restaurar o recuperar i la Lista Negra on hi van a parar aquells vestigis de la Lista Roja que js es donen per perduts. D’aquests últims, a Catalunya no n’hi ha cap.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!