La pedra seca és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des de l’any 2019, i a Catalunya és part del paisatge i de la cultura arquitectònica des de fa milers d’anys. Al Pla de Bages va experimentar una forta embranzisda al segle XVIII. L’enorme expansió de la vinya en aquesta zona va propiciar la construcció de barraques i tines aixecades amb aquesta tècnica per facilitar l’elaboració del vi des de les vinyes que estaven situades al llocs més remots, molt lluny dels cellers.
Avui, aquestes construccions estan en desús, però fa anys que s’estan recuperant. Per contribuir a restaurar-les, i sumant-hi l’objectiu de donar suport a persones en risc d’exclusió social, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, en col·laboració amb Càritas Arxiprestal de Manresa i el suport de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank, convoquen els Ajuts per a la Restauració de Pedra Seca a través de la reinserció sociolaboral.
Cal Cuques, a Manresa ha estat l’escenari per a presentar aquesta nova convocatòria i valorar els resultats aconseguits fins ara, i els organitzadors coincideixen en que l’èxit es deu al compromís de totes les parts.
La convocatòria d’aquest 2025 vol continuar contribuint a la conservació del patrimoni històric de la comarca del Bages, recuperant construccions emblemàtiques com marges, barraques de vinya i altres elements de pedra seca. Al mateix temps, vol seguir apostant per la inserció laboral, oferint formació i ocupació a persones en situació de vulnerabilitat. La convocatòria estarà oberta fins al 31 de gener de 2025, i les bases es podran consultar al web de la DO Pla de Bages.
Es podrà subvencionar fins al 40% les actuacions de rehabilitació en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la cooperativa Senders Vius, que garanteix la inserció de treballadors amb risc d’exclusió social formats pel projecte “Activa’t” i la formació “Polivalència en el peonatge agrari”, de Càritas Arxiprestal de Manresa.
L’ajut més alt serà de 2.000€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic i la vinculació al sector vitivinícola i forestal.Durant la darrera setmana de febrer es publicaran els resultats dels ajuts. La restauració s’haurà de portar a terme al llarg de l’any 2025.
La pedra seca, va ser la protagonista d’un dels dossiers centrals de la revista Arrels. Podeu aconseguir l’exemplar d’aquell número seguint aquest enllaç. Hi trobareu reportatges que expliquen la importància d’aquesta tècnica de construcció des d’un punt de vista arquitectònic, patrimonial, agrícola o natural i coneixereu les persones que a dia d’avui la mantenen viva.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!