Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, i Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han elaborat un pla estratègic per controlar la superpoblació de senglars que hi ha a Catalunya. Amb un pressupost de 10.000 €, té l’objectiu de reduir-ne la població en tres anys.
El pla té 17 línies de treball, entre les quals destaca especialment l’avenç legislatiu de la Llei de caça (l’actual és del 1971). Aquesta actualització legal és, de fet, una de les peticions que van fer des d’Unió de Pagesos en aquesta roda de premsa. També es preveu la creació de la figura del caçador expert, que comptarà amb l’ajuda del Cos d’Agents Rurals. La seva tasca principal serà actuar en zones que comportin un cert risc o que requereixin major experiència. El pla també preveu donar suport econòmic a diverses poblacions per gestionar les entrades dels senglars, i seran mètodes diferents o complementaris a la caça.
Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, explicava que “cal treballar molt especialment en la prevenció i en la protecció de conreus, dedicar-hi més recursos econòmics, promoure actuacions cinegètiques segures i disposar de més mitjans humans“. Segons Sanitjas, “el nou Pla consolida aquelles accions que han permès avançar en els darrers anys, desplega alhora noves línies de treball complementàries també en zones urbanes i avança en la millora de la normativa actual“.
Es calcula que a Catalunya hi ha actualment uns 200.000 senglars, i durant les temporades de caça se’n cacen uns 70.000. Els senglars afecten els conreus perquè entren i els fan malbé. També suposen una amenaça per la biodiversitat perquè es mengen espècies de flora i fauna, algunes de les quals tenen una població molt reduïda a Catalunya.
En parlenn en aquesta notícia de Territori Rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!