L’any 2013, el director i impulsor del festival de poesia Rusc, Jordi Carulla Ruiz, deia: “El desig que ens mou a establir un rusc de poetes és la necessitat de prodigar i de consumir poesia, d’apropar els poetes a un públic àvid de paraules posant a l’abast, en ple estiu i a les portes de la Festa Major, una selecció de mels vingudes de les contrades catalanes”. L’eix del Rusc era, i és, posar poetes a recitar a espais a l’aire lliure, autors que fessin un tastet de la seva obra a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) que fossin una porta oberta a l’art per la gent del territori i un reclam pels forans. “En el seu moment va ser una proposta arriscada però de mica en mica ha anat demostrant que el plantejament era encertat. La paraula i la veu han anat trobant el seu lloc”, explica a Arrels Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.
El tret de sortida es va fer el 14 de juliol i s’allargarà fins dia 19 d’agost. Una programació variada que combina la presència d’autors consolidats, com l’escriptora Anna Vicens, Premi d’honor de les Lletres Catalanes, amb d’altres que comencen i que connecta la gent del territori amb els forans. ”És interessant perquè llavors es barreja la gent del territori i els que s’hi acosten atrets pel festival, perfils que a vegades costa veure barrejats” explica Gemma Carbó. És important, assegura, “la teranyina de connexió que es crea i que resitua la centralitat cultural i la porten a la Conca de Barberà”.
Si bé no hi ha cap exigència en concret i els autors no s’escullen en funció de la temàtica que utilitzen a la seva obra, el que sí que han detectat en aquests anys, és que hi ha molta obra poètica que parla del vincle amb la natura. “El món rural i la sostenibilitat estan a l’ordre del dia” assegura la directora del Museu.
Un concert del cantautor Roger Mas tancarà el Rusc d’enguany que entre d’altres es completa amb l’exposició de Guillem Viladot, tot coincidint amb la celebració del centenari el seu naixement. La programació completa la trobeu al web del Museu de la Vida Rural.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!