Fem cumó. Passat, present i futur del comunal a Sapeira i a la vall de la Terreta, ha estat la proposta guanyadora del Premi Emprius 2024. El jurat ha considerat de manera unànime que aquest projecte mereixia els 800 euros de premi amb què la Fundació Emprius dona suport a iniciatives que reivindiquen el comunalisme del passat i que promouen el comunalisme contemporani, tant si són experiències que ja funcionen com si es tracta de nous projectes.
La proposta guanyadora ha estat presentada pr Usnea RP, un projecte col·lectiu agroecològic ubicat a Sapeira, a la Vall de la Terreta (Pallars Jussà), que vol engegar una recerca que serveixi “com a exercici de memòria i justícia col·lectiva, però també com a estratègia per impulsar una transformació social en territoris rurals”, segons explica el mateix col·lectiu.
Cumó és el nom que rep a Sapeira l’organització col·lectiva veïnal de treball i la realització tasques de manteniment i construcció en espais o infraestructures comuns. Aquest tipus de tasques en altres territoris s’ha anomena “treball a jova”, “fer comú”, auzolan, trabajo a concejo, trabajo a zofra, facendera, sestaferia, minga…
El projecte premiat vol generar coneixement al voltant del comunalisme històric i el llegat que ha deixat al poble de Sapeira, posant especial èmfasi en la gestió comunal del bosc. Els autors s’han compromès a analitzar les principals potencialitats i limitacions per a avançar cap a models realistes de recuperació dels béns i usos comunals al poble, però que tambñe es puguin adaptar a altres territoris. Fem cumó generar interès i situar el comunalisme en el debat públic a Sapeira i la Vall de la Terreta, per traslladar-lo fora d’aquest territori més endavant amb una peça audiovisual que servirà per presentar els resultats de la investigació.
Per assolir aquests objectius la proposta preveu entrevistes a veïnes, ramaders de la vall, persones vinculades a l’administració pública local i supralocal, persones expertes en comunalisme o en història de la vall, etc, a més d’activitats participatives, com un acte divulgatiu al voltant del comunal i de la gestió forestal, dos cumós i un taller d’escenaris de futur respecte als comunals, a banda de l’audiovisual que conclourà el projecte. Per a la realització d’aquest audiovisual tindran la col·laboració del realitzador David Andreu Solà, autor de documentals com Aigua tèrbola: el negoci d’Agbar a Mèxic o Territori cooperatiu.
Els autors de la proposta
El col·lectiu Usnea RP està format per quatre joves —en Jaume, en Joan, l’Ana i en Víctor— que han decidit fer una aposta col·lectiva pel món rural i el sector primari. Aquestes persones, però, tenen una comunitat al darrere: el veïnat del poble —que els està oferint suport—, gent de la vall de la Terreta i la xarxa d’amistats pròpia, que participa a les activitats i jornades que organitzen.
Ara mateix, entre altres, el col·lectiu estan agafant el relleu de l’explotació apícola d’un veí del poble, que els està transmetent els seus coneixements. Més endavant, tenen la intenció d’implicar-se en un projecte ramader per acabar fent formatge.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!