La primera construcció de l’Estat espanyol construïda amb impressora arquitectònica 3D, ubicada a les instal·lacions de Valldaura Labs —la seu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), a Collserola— i que rep el nom de TOVA ha rebut un premi New European Bauhaus (NEB). La NEB és una plataforma creativa i interdisciplinària que connecta el Pacte Verd Europeu “amb espais i experiències de vida”. El premi reconeix l’edifici TOVA “per la seva qualitat excepcional, per l’alineació amb els valors de NEB i per l’important potencial per promoure la bellesa, la sostenibilitat i la inclusió” tant ambientals com socials.
L’edifici TOVA va ser construït l’any 2022 amb la impressora arquitectònica 3D Crane WASP, que permet enllestir l’edificació en poques setmanes fent servir materials i mà d’obra 100% locals, reduint els residus a zero i generant una petjada d’emissions de carboni pràcticament nul·la. És un sistema de fabricació que es pot fer servir a qualsevol part del món i que pot convertir-se en una eina excel·lent per resoldre situacions d’emergència.
La construcció premiada és, sobretot, de terra i es va aixecar en només set setmanes. Es tracta d’un prototip que representa el pont entre el passat —l’arquitectura de terra local— i el futur —la tecnologia d’impressió 3D a gran escala—. Per a l’equip de l’IAAC, la tecnologia d’impressió a gran escala “no només servirà per canviar l’arquitectura del futur, sinó que també serà molt útil per afrontar els canvis del clima i la crisi de l’habitatge arreu del món”.
El procés de construcció de TOVA no va generar residus, ja que els materials constructius es van obtenir en un de 50 metres. La terra, sobre la qual es basa l’estructura de l’edifici, es va barrejar amb additius i enzims per garantir la integritat estructural i l’elasticitat del material necessària per a la impressió 3D. La base és de geopolímer i la coberta és de fusta. Per protegir l’edifici de les inclemències climàtiques, se’l va impermeabilitzar amb un material fet a base de materies naturals com l’àloe o les clares d’ou.
El disseny de l’edifici està adaptat a les condicions climàtiques de la Mediterrània, de manera que a l’hivern es pot compactar per mantenir l’escalfor i la resta de l’any es pot anar ampliant per obrir-se a l’entorn exterior.
Podeu conèixer més detalls d’aquest projecte consultant aquest enllaç de l’IAAC.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!