La Universitat Oberta de Catalunya UOC i l’empresa barcelonina LENIUM han engegat una recerca conjunta per crear un dispositiu per a la captació i retenció d’aigua procedent de la humitat ambiental. El projecte està enfocat en el conreu en hivernacles i té per objectiu el disseny d’un sistema de reg que s’aprofitarà per regar aquests conreus en funció de les necessitats que determini una xarxa de sensors soterrats.
Finançat amb el programa Nuclis per a projectes R+D en l’àmbit de canvi climàtic de l’any 2023, convocat per l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya, aquesta recerca, en un context de sequera com l’actual, pot fer una contribució rellevant en el sentit de fomentar una agricultura més sostenible i adaptada al canvi climàtic.
El projecte Sistema Eficient de Reg a partir d’Humitat Ambient (SER HUMÀ) té una durada de tres anys, el darrer dels quals es dedicarà a proves de conreu real a l’hivernacle de 250 metres quadrats de les instal·lacions que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) té a Cabrils (el Maresme). Joan Melià, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i investigador del grup de recerca Wireless Networks (WINE), de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), lidera la participació de la UOC. Com a expert en identificació per radiofreqüència, serà el responsable de dissenyar el sistema de sensors de l’hivernacle per tal de controlar-ne el grau d’humitat.
El control del grau d’humitat dels sòls de conreu serà un aspecte crucial del projecte, ja que la quantitat d’aigua que produirà el procés de deshumidificació serà limitada, de manera que caldrà fer-ne un ús tan eficient com sigui possible. Tot i que el projecte està vinculat a un clima mediterrani, perquè es posarà a prova en un hivernacle del Maresme, els investigadors creuen que, si se’n demostra l’èxit, serà fàcilment adaptable a altres ubicacions amb climes relativament humits.
Tecnologia en proves la primavera vinent
El projecte preveu que, cap a la primavera de l’any vinent, comenci la fase de validació de la tecnologia amb una prova real de conreus de tomàquet, carbassó o mongeta. Aquesta fase de la recerca determinarà, entre altres factors, si és més beneficiós instal·lar els captadors d’humitat dins o fora dels hivernacles i si se n’obté prou aigua. Els sensors d’humitat en el sòl desenvolupats per la UOC es compararan en condicions de conreu soterrats a diferents profunditats —de deu, vint i quaranta centímetres— en relació amb els valors que indiquin altres sensors que ja hi ha al mercat i que fan servir altres tecnologies. El reg a l’hivernacle serà per degoteig i la dosi es calcularà en funció de la demanda evaporativa de les plantes, segons les dades climàtiques i s’ajustarà d’acord amb el contingut d’aigua del sòl que determinin els sensors. El projecte també preveu controlar el rendiment dels diferents conreus per calcular els quilos produïts per aigua de reg aportada i determinar si aquest sistema s’acosta a l’autosuficiència i, per tant, també a poder ser considerat com un hivernacle sostenible.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!