La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària (UDMAFiC) de la Catalunya Central ha publicat un estudi pioner qualitatiu sobre les dificultats de retenir professionals d’atenció primària en l’entorn rural. La principal conclusió de la recerca és que els residents estan satisfets amb el programa d’especialitat i amb la majoria de les característiques de l’atenció primària, però plantegen un ampli ventall d’incerteses a l’hora de decidir sobre el seu futur professional com, entre d’altres, el fet d’establir-se en un poble sense suport familiar, ja que la majoria procedeixen d’altres indrets.
Els participants han estat residents de medicina i infermeria de l’últim curs de formació a la Unitat Docent. L’estudi, desenvolupat amb el suport de la Unitat de Recerca i Innovació, ha estat publicat a ScienceDirect i el signen Glòria Tort-Nasarre, Josep Vidal-Alaball, Màrius Fígols Pedrosa, Lorena Vázquez Abanades, Anna Forcada Arcarons i Joan Deniel Rosanas.
Tots valoren positivament formar-se en un entorn rural, amb un aprenentatge individualitzat, amb una relació estreta amb els tutors i amb els pacients, i amb la possibilitat de fer guàrdies hospitalàries que els permeten guanyar seguretat per tractar malalties crítiques a les zones rurals. També expressen la importància de tenir una assignatura durant la formació universitària que posi en valor l’especialitat d’atenció primària i els preocupen les limitacions d’exercir en un centre petit a l’hora d’accedir a tecnologia avançada.
La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària de la Catalunya Central és la tercera unitat d’aquesta categoria més gran de Catalunya i fa tretze anys que forma futurs especialistes. Enguany ha ofert 52 places per a nous professionals de l’especialitat familiar i comunitària: 37 de medicina i 15 d’infermeria.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!