S’ha publicat una guia que explica a la pagesia com conservar els hàbitats seminaturals en espais agrícoles, amb l’objectiu de beneficiar la natura i la biodiversitat. Ha estat editada en set llengües, entre les quals el català, i és fruit del projecte europeu Resifar “Finques agrícoles resilients: promovent l’educació per impulsar els serveis ecosistèmics de les finques agrícoles” i encaixat en el projecte europeu Erasmus +.
A Resifarms hi han participat l’estat espanyol, França, Itàlia, Romania i la República Txeca. El programa ha consistit en un intercanvi de coneixements sobre el món agrícola i formacions per agricultors, així com treballs per millorar la conservació d’hàbitats seminaturals d’explotacions agràries. En total hi han participat 50 organitzacions.
El resultat ha estat la publicació d’aquesta guia. Saber gestionar aquests espais porta grans beneficis per l’entorn, per l’agricultor, per tenir de forma natural recursos pol·linitzadors, per controlar plagues i l’erosió del sol o per no malmetre l’aigua i prevenir tant inundacions com sequeres.
La publicació està formada per uns capítols introductoris teòrics sobre els efectes de la bona (i mala) gestió dels espais seminaturals, seguits de deu eines per fer un treball de camp eficaç. El primer esborrany de la guia es va utilitzar per impartir els cursos del projecte, de manera que es podia avaluar la seva eficàcia i adaptar a les necessitats tant dels agricultors com de la natura.
Europa té un 40% de superfície agrícola, i això la converteix en un escenari molt important per la gestió pagesa. Territori Rural ha recollit la informació en aquesta notícia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!