El consum de carn s’ha posat a debat. D’arreu arriben missatges sobre la necessitat de reduir-ne el seu consum per evitar abocar CO2 a l’atmosfera i contribuir, d’aquesta manera, a tenir cura del planeta. Però no tota la carn prové de la ramaderia intensiva, que és la que s’han demostrat més perniciosa pel medi ambient. I és precisament a l’entorn d’aquesta diferència, que reflexiona Vanesa Freixa, ramadera, artista i activista rural.
“Vivim una era en què l’opció alimentària ha passat de ser simplement una qüestió de salut a ser una qüestió de consciència política, i la carn aquí hi té un paper destacat, dictaminant socialment qui sembla que fa el bé i qui no, qui és més conscient, sensible i humà i qui no”, assegura en aquest article d’opinió de El Crític.
Detalla pas a pas, la importància d’ampliar coneixements abans d’emetre determinades sentències. Explica què és i com treballa la ramaderia intensiva, i també com ho fa la ramaderia extensiva, aquella que “a escala humana”, a més de produir carn, també contribueix al manteniment d’ecosistemes sans.
“Sent molt reduccionista, semblaria que deixant de menjar carn el problema ambiental s’acaba, però hauríem de ser més autocrítics amb els hàbits de consum que practiquem i amb el fet que la nostra tasca per revertir la situació climàtica actual va molt més lligada a un conjunt d’hàbits a què hem de renunciar des d’ara mateix: compra compulsiva per Internet de productes d’arreu del món; compra d’aliments sense tenir gens de cura del seu origen, carregats de químics que hem assumit sí o sí que van al nostre cos i que no garanteixen cap mena de justícia social per part de qui els cull (com, per exemple, les jornaleres de la maduixa a Huelva); viatges recurrents amb avió per gaudi i treball; consum d’energia com si no hi hagués un demà; canvis constants de mòbil, de cotxe o la compra de segones residències.” afirma.
I conclou “fomentar un corrent que empenyi a deixar de menjar carn o qualsevol altre aliment d’origen animal, sense pensar que això afectarà una cadena més llarga de persones i elements que canviaran i alteraran el nostre ecosistema, és tenir una visió molt desconnectada de tot plegat”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!