Havent entrat ja a la canícula d’estiu, moment en què el risc d’incendis forestals és extrem, Greenpeace ha presentat un informe que desmunta falsedats que vinculen aquests incendis amb la protecció d’espais naturals. L’informe es titula Les àrees protegides no agraven els incendis forestals.
Es tracta d’un document que repassa diverses afirmacions que els autors de l’informe han anat recopilant i que apunten a la protecció d’entorns naturals com una estratègia que, paradoxalment, afavoreix que s’hi produeixin incendis.
Alguns dels arguments falsos que l’informe ha recopilat són que hi ha un excés de proteccionisme, que les àrees protegides cremen més, que hi ha incendis forestals provocats pel malestar que suposen les restriccions que s’apliquen per protegir l’entorn o que no es pot intervenir en les àrees protegides, entre d’altres.
En contra d’aquests arguments, Greenpeace recorda, d’entrada, que no és cert que a les àrees naturals protegides no s’hi pugui fer res i que la conservació és totalment compatible amb activitats d’aprofitament. També recull que les estadístiques confirmen que els espais protegits no cremen més que els altres. Només el 13,78% dels incendis forestals a l’estat espanyol, entre el 2005 i el 2017, corresponen a espais protegits. Les estadístiques que aporten l’organització ambientalista indiquen que tan sols els 0,16% dels incendis provocats estan motivats pel rebuig als espais amb mesures de protecció més restictiva.
Segons Mónica Parrilla de Diego, enginyera tècnica forestal i responsabls de la campanya d’incendis de Greenpaeace, “cal acostar la cultura forestal i la importància de les àrees protegides. Es confon sistemàticament l’abandonament amb la conservació. La lluita contra els grans incendis també passa per lluitar contra la desinformació i, d’aquesta manera, a reduir els conflictes associats al desconeixement i a les creences errònies que ens allunyen de les autèntiques solucions”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!