La bona salut dels boscos és un indicador mediambiental molt important que preocupa científics i investigadors. Una bona manera d’estar-ne al cas per poder actuar, si s’escau, és observar-lo, i per fan una crida perquè la ciutadania hi col·labori.
El Centre de Rerques Ecològiques i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han posat en marxa el projecte de ciència ciutadana Sentinelles del Bosc, que proposa que els excursionistes i els amants de la natura compatibilitzin la seva afició amb la tasca d’observadors.
El CREAF i la FEEC consideren que les persones que estimen la natura i van d’excursió al bosc acostumen a ser grans observadores: es miren els arbres, se n’adonen si els han caigut les fulles, veuen quan si la processionària es menja els pins o si unes erugues verdoses roseguen boixos. El programa Sentinelles del Bosc vol aprofitar aquesta característica per integrar aquest col·lectiu dins de la iniciativa de ciència ciutadana Alerta Forestal, que fa un seguiment de l’estat de salut dels boscos des del 2017.
D’aquesta manera, els voluntaris que s’hi adhereixin seran els ulls dels científics al bosc. Quan es trobin un paisatge afectat per la sequera, la processionària del pi o l’eruga del boix faran una fotografia horitzontal on s’hi vegin, com a mínim, deu arbres i la compartiran a través del web o d’una aplicació perquè es pugui revisar abans d’incloure-la en una base de dades.
Les persones que s’incorporin de manera voluntària en aquest projecte podran participar en tallers i rebran formació per part dels experts sobre algunes de les problemàtiques del boscos que hauran de detectar.
Per fer-se voluntari i convertir-se en sentinella del bosc cal inscriure’s al programa Alerta Forestal seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!