L’Associació de Dones del Món Rural, en el marc del primer Congrés sobre aigua i economia, vol distingir una dona que hagi deixat empremta a l’entorn rural. Si visibilitzar la tasca de les dones en general ja és prou difícil, a l’entorn rural costa encara una mica més. Les finques i les granges solen estar a nom d’homes i certes figures arcaiques, com la de l’hereu, encara marquen molt. No obstant això, ningú no dubta que, des de sempre, les dones han estat molt actives al camp i d’un temps ençà s’estan reivindicant com les veritables transformadores d’aquest entorn. Una mostra és la creació, fa prop de cinc anys, de l’Associació de Dones del Món Rural, que ara vol anar una mica més enllà en el reconeixement de les pageses i ramaderes que han tingut un paper destacat en aquest entorn.
És per això que en el marc del primer congrés que es farà el proper 16 de novembre, es vol distingir una dona que hagi contribuït a visibilitzar les dones dins el sector primari en aspectes com l’emprenedoria, el lideratge, la innovació o la singularitat.
Les candidatures s’han de fer arribar al correu electrònic dones@donesmonrural.cat abans del 23 d’octubre. La guanyadora la decidirà un jurat professional format per un representant de cada una de les següents entitats: Associació de les Dones del Món Rural, Associació Catalana de Dones de la Mar, Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Associació pel Desenvolupament Rural amb Mirada de Dona, Associació d’Entitats Assessores Agràries de Catalunya, Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Col·lectiu REM, i referent dels grups d’acció territorial per a les dones rurals del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest últim organisme també dona suport a l’organització del congrés.
Aquest reconeixement és el que tancarà el primer Congrés ‘Dones del món rural, el motor de canvi del sector primari: la gestió hídrica i econòmica com a reptes de futur’. Es farà el dia 16 de novembre a Món Sant Benet (Bages). S’hi analitzarà la gestió eficient de l’aigua en la situació actual de sequera, el model econòmic òptim dels negocis del sector primari i la innovació d’empreses agroalimentàriess impulsades per dones. Les persones interessades enassisitr-hi s’hi poden inscriure seguint aquest enllaç.
L’acte, que conduirà la periodista Eva Vicens, comptarà amb la benvinguda institucional de la presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural, Rosa Domènech, i del conseller del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Entre els ponents, destaquen Francesc Reguant, economista especialitzat en agroalimentació, Mirene Begiristain, doctora en economia i investigadora en sistemes alimentaris sostenibles i agroecologia de la Universitat del País Basc, Annaïs Sastre, sòcia de les Cooperatives L’Aresta i Arran de Terra, a més d’experta en sobirania alimentària, agroecologia i ruralitats, Gemma Puig, meteoròloga a l’espai del temps de TV3 i Catalunya i Joan Girona, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
També hi haurà un espai dedicat a la figura de la dona al món rural, amb una sessió en què participaran sis sòcies de l’entitat per mostrar projectes innovadors i d’èxit impulsats per dones: Susana Castells, impulsora de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre i Ecocastells (Deltebre, Baix Ebre); Maria Àngels Prat, ramadera del sector boví de llet de l’empresa Granja Can Thió-EFA Aymerich de Franciac (Caldes de Malavella, la Selva); Marta Borràs, ramadera del sector porcí, cofundadora de Dpagès i productora de Mercat Arrels (Solsona, Solsonès); Urgell Isus, sòcia-fundadora de l’associació Menja’t l’Alt Urgell i representant de Ramaderia de Ca l’Andreu (Alàs, Alt Urgell); Dolors Roca, pagesa i viticultora del projecte Fruita de Cal Roca (la Granada, Alt Penedès); i, Judit Sogas, viticultora i enòloga del Celler Rubió de Sòls (Balaguer, Noguera).
L’organització del primer Congrés és un dels grans reptes d’aquest 2023 per l’Associació de Dones del Món Rural. La finalitat principal és alçar la veu de les dones rurals i contribuir a posicionar-les com a referents del sector primari i agents clau del món agroalimentari, i també demostrar la seva força, unió i voluntat per treballar pel relleu generacional, les polítiques agràries del país i el futur de la igualtat de gènere del sector.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!