Swen Schmitz Coll és d’aquells que han tornat al seu poble, i també és el responsable del projecte Enciclopèdia Mural, que promou l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell) i que fa que les façanes del poble estiguin decorades amb ocells gegants. Tots són aus que habiten a l’estany d’Ivars i Vila-sana. Cada mural està acompanyat d’un plafó informatiu en què s’explica de quin ocell es tracta i quines característiques el distingeixen.
Aquest artista jove de 26 anys, va néixer a Alemanya però s’ha criat a Ivars d’Urgell, d’on és la seva mare. Després d’estudiar a Barcelona i voltar pel món, el novembre de 2019 va decidir tornar al poble per viure-hi. Al cap de ben poc va pensar que podia posar-hi en pràctica la seva disciplina, la pintura mural i alhora contribuir a donar a conèixer el patrimoni natural del municipi a través dels ocells. L’Ajuntament hi va accedir i, des d’aleshores, Swen ha pintat fins a 32 murals. Els últims s’han acabat a principis d’aquest estiu i, a la tardor, en tornarà a pintar quatre més per acabar l’any amb 36 murals.
“Aquest projecte no està tancat ni de bon tros. Els ocells no en els acabarem per ara. Potser sí que les façanes més centrals ja estan pintades però encara en queden moltes”, explica a Arrels. Segurament és un projecte únic al món. Combina la part estètica, d’embelliment del poble, amb la part divulgativa, de donar a conèixer els ocells que viuen al territori. Alhora, aquestes pintures murals són un reclam turístic, perquè, a més, els visitants tenen l’oportunitat de gaudir, un cop al mes, d’una visita guiada amb el mateix artista i amb l’ornitòleg que ha fet l’assessorament científic del projecte, Enric Morera.
Per al mateix Swen Schmitz Coll, aquest procés ha estat tota una descoberta, ja que “jo en coneixia alguns, d’aquests ocells, però no els que hi ha. Tenia afició pels ocells, però no els coneixia. Estic gaudint molt amb els ornitòlegs, de tot aquest procés”. “Volíem que tingués un punt pedagògic, però des del carrer, sense pantalles ni històries, i posant la natura en primer pla i no tant a nosaltres”, relata el jove artista. I afegeix que la natura majoritàriament és el centre de la seva obra, ja siguin murals, quadres o aquarel·les, que també en pinta. “És el que m’inspira més”, conclou.
Murals en cases particulars
Un dels trets més destacats de l’Enciclopèdia Mural és que totes les pintures s’han fet a façanes privades, a cases particulars. “Això és una de les primeres coses que explico quan vaig la visita. Hem hagut de trucar moltes portes i si no hagués estat per la col·laboració de la gent, no hauria estat possible”, explica.
Tots els mural ocupen parets senceres. El fons no està pintat i l’element comú és un cercle, que pot tenir diverses interpretacions: un sol que es pon, un suport per recolzar els ocells, una lluna plena, o un punt decoratiu sense pretensions figuratives.
Una altra de les característiques és que l’artista ha creat una complicitat amb els components arquitectònics que s’ha anat trobant, com finestres o portalades, i hi ha adaptat la pintura per integrar-los.
Si no podeu anar fins a Ivars d’Urgell per contemplar de prop aquests murals, podeu veure’ls al web del projecte seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!