La Festa Arrels ja està a punt per omplir de ruralitat el Museu Marítim de Barcelona. Serà el proper dissabte 19 de novembre amb un gran mercat de pagès de debò, en què més de 50 artesans de l’alimentació hi vendran els seus productes: fruita, verdura, formatges, embotits, carn de xai i de porc, ous, etc. Una ocasió única per gaudir d’un mercat de poble al centre de la ciutat i per comprar directament a les persones que produeixen els aliments. Comprar directament en aquests productors, és una manera de contribuir a mantenir una xarxa de pagesos i pageses que malden per guanyar-se la vida dignament en un entorn que no sempre els hi és propici.
En paral·lel, i per reflexionar sobre el paper que juga l’entorn rural i sobre la necessitat de preservar-lo —no per una qüestió romàntica, sinó perquè hi ha en joc el territori, el medi ambient i la nostra alimentació— s’han organitzat diverses activitats a l’auditori del Museu Marítim.
La primera d’elles és la que porta per títol: Pagesia, conèixer i comprendre i començarà amb la projecció del vídeo Benvinguts a Pagès – Les cabres d’en Peyu a les 11.30h. Aquesta peça de vídeo ha guanyat el Primer Premi a l’International Food Film Menú 2022. Just després hi haurà una taula rodona amb les pageses Mireia Colonques i Ghislaine Contijoch, el comunicador i ramader Peyu —tots tres copropietaris de la ramaderia Les Cabres d’en Peyu— i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. El director d’Arrels, Josep Sucarrats, moderarà l’acte.
A les 12.30h serà el moment per descobrir un raïm que pot semblar singular, però que a l’Empordà coneixen molt bé: la carinyena blanca. Aquesta varietat de raïm es va autoritzar fa relativament pocs anys i és fàcil associar el nom de carinyena a un vi negre. Josep Serra, responsable del celler La Vinyeta, serà l’encarregat d’explicar les virtuts d’un raïm tradicional de l’Empordà que ara torna amb força.
A partir de les 13.30h es projectarà el documental Alimentar el futur, que reflexiona al voltant dels reptes de l’actual sistema alimentari i proposa solucions per reconduir-lo. Prèviament, es presentarà el projecte de La Traginera, l’Eix d’Alimentació de la Comunalitat Urbana de Ciutat Vella de Barcelona. La presentació anirà a càrrec de la cap de redacció d’Arrels, Margalida Ripoll.
A la tarda, a partir de les 16.30h, la comunicadora i sommelier Meritxell Falgueras explicarà com són les denominacions d’origen vitivinícoles de les comarques de Barcelona. La seva història, les seves característiques i la seva singularitat.
La ramaderia sostenible pujarà a l’escenari de l’auditori a les 18h. Dos dels productors de Mercat Arrels que treballen amb porc ecològic, Llavora i DPagès, explicaran com han evolucionat cap a aquest tipus de ramaderia, una alternativa respectuosa amb el medi ambient i respectuosa amb els animals. Moderarà la directora tècnica de Mercat Arrels, Ariadna Caballero.
A les 19.15h es projectarà el document Caravana Delta. Paisatge, ramaderia, art que recull l’experiència de vuit artistes que van participar en la transhumància de bous del Delta de l’Ebre. Alguns d’aquests artistes seran protagonistes de la taula rodona posterior en la que explicaran allò que no es veu al documental acpmanyats pel director d’Arrels, Josep Sucarrats.
L’entrada a totes aquestes activitats i a la festa en general és lliure i trobareu el programa sencer, seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!