Des del cap de setmana passat està obert el Servei d’Informació per donar a conèixer la brama del cérvol al Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com a les reserves nacionals de caça de l’Alt Pallars i de Boumort. A través d’aquest servei s’ofereixen pautes d’actuació per observar aquest fenomen de forma segura sense malmetre la tranquil·litat de l’espècie, afavorint així l’ecoturisme i la seva desestacionalització.
La brama del cérvol és la manifestació del zel d’aquesta espècie, un espectacle natural que té lloc des de mitjan setembre a mitjan octubre. Els cérvols cerquen les femelles i bramen de manera espectacular, especialment a primera i última hora del dia, intentant atreure el màxim nombre de femelles.
Al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l’Alt Pallars s’han habilitat tres punts d’observació gratuïts a les Ares, Alós i Cerbi, que estaran oberts en cap de setmana i dies festius fins el 16 d’octubre. Els punts d’observació disposaran d’informadors i material òptic des de trenc d’alba fins a les 11 hores i de 17 hores fins al vespre. Així mateix, els guies intèrprets acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu us poden acompanyar, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l’experiència amb intensitat i seguretat. Es poden consultar les empreses acreditades a la web guiespnaltpirineu.cat. Un servei de vigilància vetllarà per que no s’hi realitzin activitats guiades d’observació de brama sense autorització.
A la Reserva Nacional de Caça de Boumort hi haurà un punt d’informació al Mirador de Fites que estarà operatiu els dies 24 i 25 de setembre, i 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 15 i 16 d’octubre. L’accés lliure i gratuït. L’horari d’atenció al públic en aquest punt serà de 8 del matí a 20 hores els dissabtes i els dies 9, 10 i 11 d’octubre; i de 8 del matí a 14 hores la resta de dies.
D’altra banda, s’ha habilitat fins al 15 d’octubre una zona reservada exclusivament per a visites guiades amb empreses autoritzades.
També es pot observar la brama del cérvol al Parc Natural Cadí-Moixeró. Per això s’ha organitzat l’1 d’octubre una sortida per observar el fenomen. Cal inscriure’s i fer reserva prèvia amb antelació al centre del Parc a Bagà.
Així mateix des del Parc s’ofereix assessorament sobre els millors punts per observar la brama sense generar molèsties als animals. En aquest sentit, es recorda que apropar-se als mascles en brama per intentar fotografiar-los pot suposar un risc, i afectar negativament a la brama i reproducció de l’espècie al generar molèsties en un moment tan sensible i important de la seva biologia.
També es pot seguir el fenomen a través dels serveis de les empreses de guies autoritzats.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!