El primer congrés Hydra sobre la transició energètica constata la complexitat en la definició del nou model que ha de regir a Catalunya. Es va fer el passat 10 de juny i va comptar amb la presència d’experts d’arreu, amb més de 150 assistents representants d’empreses, administracions i professionals del sector energètic.
Mariano Marzo, director de la Càtedra de Transició Energètica de la UB-Fundación Repsol, va ser un dels experts que hi va participar i va explicar que “ens trobem en un moment de transició molt complex, que no pot tenir respostes simples. Ha de ser un esforç d’innovació de tots: governs, empreses, sector financer i ciutadania”. Marzo va fer una crida a l’acció molt clara: “no tot podrà fer-ser amb renovables, però s’ha de passar a l’acció. Calen menys proclames i més propostes realistes basades en la ciència: menys ideologia i més tecnologia”.
En un moment en què la implantació d’energies renovables està tensionant el territori, el cap de la Divisió de Gestió Energètica de l’ICAEN, Joan Josep Escobar, apuntava a la necessitat de construir un marc legal per poder avançar: “tenim la llei 16/2017 sobre canvi climàtic i un avantprojecte, però si no hi ha lleis aprovades, no podem tenir full de ruta.”
L’horitzó del 2050 —la proposta que tota l’energia que es produeixi aleshores a Catalunya provingui de fonts renovables— sembla inabastable. El congrés Hydra ha posat sobre la taula la importància que el país produeixi energia, tenint en compte la dependència exterior actual, però també la necessitat de reduir-ne el consum.
Aquest congrés ha servit per encetar un debat entre experts per analitzar en quin moment es troba el conjunt de Catalunya, però també la Ribera d’Ebre en concret, que s’haurà de transformar a partir del nou model energètic.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!