La relació entre l’empresa centenària d’embotits Mallart i la Fundació Mas Albornà és una simbiosi gairebé perfecta. L’hereu de Mallart —una casa ubicada a la Llacuna (Anoia)— és l’Ernest, a qui, si bé coneix perfectament la feina que ha vist fer a casa des de sempre, una discapacitat intel·lectual li impedia fer-se càrrec de l’empresa. Per mantenir-ne l’activitat, qui se n’ha fet càrrec és la Fundació Mas Albornà, que fa més de 50 anys que es dedica, precisament, a oferir oportunitats laborals a persones amb discapacitat. D’aquesta manera, una empresa familiar local s’ha transformat en una empresa social que ara mateix està en procés d’expansió.
El procés per incorporar Mallart a la Fundació Mas Albornà no ha estat senzill. Primer perquè s’havia de construir un nou obrador, ja que l’antic ocupava part del domicili familiar dels antics propietaris. El nou obrador s’havia d’equipar tant amb la maquinària necessària com amb un equip humà, que es va crear de nou. Simultàniment, es va redissenyar el logotip històric i es va pensar una nova estratègia comunicativa, perquè la voluntat és estendre el prestigi de la marca, que fins aleshores estava circumscrit al Penedès, arreu.
Tot i que el confinament va posar en ralentí el procés, la consolidació d’aquests tres pilars —la infraestructura, l’equip humà i la comunicació— s’ha traduït en un increment del 30% de la facturació. La cap de comunicació i projectes, Cristina Barbacil assegura: “Som uns David en un sector de Goliats, però estem decidits a fer-nos un espai en el món gastronòmic per poder arribar a un consumidor conscient, que valori l’artesania i el producte de qualitat i, alhora, la tasca social que hi ha al darrere”. Per situar-se, han revisat les referències per decidir quines mantindrien i quines no, s’han encarat a l’elaboració amb pocs additius i, de mica en mica, van guanyant presència a diverses botigues i cadenes de supermercats.
Avui, a l’obrador de Mallart hi treballen nou persones, tres de les quals tenen algun tipus de discapacitat. El procés final del producte —l’etiquetat, el packaging…— el porta a terme personal de l’àrea de manipulats de Mas Albornà.
Ara, el repte és aconseguir l’equilibri econòmic. “Mallart ha de ser una de les locomotores de Mas Albornà, però de moment qui la sustenta és la fundació”, explica Cristina Barbacil. “Com més fuets fem, a més persones podrem donar feina. Fem fuets que lluiten contra l’exclusió social”, resumeix.
Mas Albornà, més de 50 anys d’història
Amb la incorporació d’embotits Mallart, Mas Albornà ha passat a produir alimentació. Fins aleshores, i encara ara, la principal activitat de la fundació era l’oferta de serveis, tant per a empreses com per a ajuntaments, especialment a la comarca del Penedès. El projecte ocupa 450 persones, 350 de les qual tenen algun tipus de discapacitat i treballen en tasques de jardineria, bugaderia o altres.
“Ens vam emmirallar en casos d’èxit, com el dels iogurts de La Fageda, i vam pensar: per què nosaltres no ho podem fer, també? A més, partim d’un història real, que és la de l’Ernest, en un poble com la Llacuna, amb molta tradició xarcutera”, relata la responsable de comunicació i projectes.
D’aquesta manera, a través de l’elaboració, volen crear oportunitats de treball per a les persones amb discapacitat i contribuir a que aquest col·lectiu s’aproximi a líndex d’atur zero.
Fes la botifarra a l’exclusió social
Des de fa un parell de setmanes, la Fundació Mas Albornà , ha posat en marxa la campanya “Fes la botifarra a l’exclusió social”. Amb aquesta, busquen que el consumidor percebi com ,a través d’un producte tradicional que surt d’un petit obrador del Penedès, es poden generar oportunitats per a un col·lectiu que té moltes dificultats afegides per acedir al mercat laboral.
La campanya ha aconseguit el suport de diverses personalitats del món de la gastronomia i el periodisme.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!