Unió de Pagesos convoca la pagesia de Catalunya a unir-se a la tractorada i a la concentració que tindrà lloc a Madrid el dimecres 5 de juliol davant de la seu del Ministeri d’Agricultura. Serà una protesta conjunta amb les altres organitzacions, que també formen paer de la Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, per reclamar al govern de l’Estat la posada en marxa urgent de mesures per fer front a la greu sequera que compromet la supervivència de la pagesia. El sindicat considera que el Ministeri no ha donat una resposta satisfactòria per pal·liar aquesta situació i que la proposta que va fer el ministre Luis Planas l’11 de maig, és totalment insuficient degut a l’abast extraordinari i perllongat de la sequera
Des de Catalunya, la marxa amb tractors per la sequera sortirà el 4 de juliol de Lleida (Segrià), Batea (Terra Alta) i Amposta (Montsià), tot i que també s’ha previst que la gent que es vulgui sumar a la protesta pugui arribar a Madrid amb altres mitjans de transport.
Per a Unió de Pagesos, “calen mobilitzacions perquè l’Administració atengui les necessitats de la pagesia, i per posar en relleu la gravetat de la sequera, especialment pel sector agrari”. Recorden que, a més dels greus efectes que ha comportat als conreus herbacis i les pastures —que en moltes zones es perdran totalment—, avui l’episodi de sequera ja es nota en els fruiters de varietats primerenques, amb fruita molt més petita del normal i, els de secà, molt malmesos. També en vinya, els ceps només mesuren uns 50 centímetres de mitjana, quan haurien d’arribar a un metre.
El sindicat ha elaborat un decàleg, que podeu consultar aquí, en el qual, entre moltes altres demandes, reclama la necessitat urgent d’articular ajuts directes per pal·liar les pèrdues i els sobrecostos amb mesures extraordinàries. També demana una flexibilització de les Política Agrària Comuna per a aquest any i també mesures fiscals, entre d’altres.
D’altra banda, aquestes últimes setmanes, Unió de Pagesos ha organitzat diverses assemblees adreçades als regants dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues per explicar la situació dels regs i de les propostes del sindicat per la sequera. Recordem que, per primer cop a la història, el Canal d’Urgell va aturar el reg, només un mes després d’haver-lo iniciat. Ho podeu llegir aquí.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!