El conreu de la vinya sol avançar-se al d’altres sectors en l’assaig de mètodes alternatius de conreu. I això, en un context en què convé trobar sistemes sostenibles que contribueixin a afrontar l’emergència climàtica, fa que ploriferin iniciatives que, en general, fixen la mirada en mètodes antics que havien estat bandejats. Em aquest sentit, el celler Família Torres fa un temps que ha posat en marxa un procés per cultivar les seves vinyes de forma regenerativa. Això vol dir que els sols passen a ocupar el centre del treball a la terra i se’n té cura perquè es regenerin.
En aquest tipus d’agricultura, un dels principals pilars és la cobertura del sòl, que ha de ser vegetal. La cobertura vegetal permet augmentar la matèria orgànica, la captura de CO2 i la capacitat de retenir aigua, alhora que disminueix l’erosió del sòl ien millora l’activitat microbiològica. Però, per evitar que les plantes d’aquesta cobertura facin la competència a la vinya, cal tenir-les controlades. I una manera és deixant-hi pasturar remugants. Les ovelles, per exemple, responen bé a aquest objectiu de control, a banda que els seus excrements són bons fertilitzants. “Es tracta de connectar la vida animal amb la vegetal, tornant a la manera de fer de dècades passades”, explica Miquel Torres Maczasseck.
L’aventura ramadera de Torres va començar amb una explotació domèstica que permet tenir tretze ovelles i cinc xais. Però com que no és suficient també conviden a pastor de la zona perquè els seus ramats pasturin per les seves vinyes, ja sigui del Penedès, la Conca de Barberà o a Costers del Segre, entre d’altres. La idea seria engegar una explotació ramadera de petita capacitat que podria arribar a 42 ovelles i 4 xais. Però l’administració això no ho posa fàcil. A Torres no volen tenir animals que serveixin per produir carn o llet, sinó que els voldrien perquè siguin un element més per tenir cura de la terra. “Però l’administració no contempla aquesta possibilitat, només la de tenir una explotació ramadera per produir aliments, i estem treballant en això”, detalla el director general del celler.
La intenció de Torres és ajustar la càrrega ramadera en funció de la superfície de la finca de vinya. “Realitzarem un pasturatge holístic i rotacional que ens permeti regenerar els sòls tot recuperant la fertilitat natural que poden tenir”, expliquen.
El sòls més fèrtils i més sans contribueixen, segons l’agricultura regenerativa, a combatre el canvi climàtic, alhora que augmenten les espècies vegetals que contribueixen a l’absorció de carboni atmosfèric i l’increment de microorganismes en el sol també en fixen. En aquest procés, els animals es converteixen en un element molt important per contribuir-hi i tancar el cercle.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!