“El que no es coneix no es pot estimar” diu en Pep de Can Marpons i, per això mateix, de maig a juny obre les portes de la seva finca perquè la gent pugui conèixer de prop com és el conreu de la maduixa. A més, en aquesta experiència els participants cullen la seva pròpia capsa de maduixes per endur-se-la a casa.
En Pep de Can Marpons, a Arenys de Munt, és un dels pagesos que ven a través de Mercat Arrels i, precisament, aquest diumenge, va rebre una trentena de persones al seu hort que es van inscriure a la convocatòria que el mercat va adreçar exclusivament als seus socis i sòcies i a les seves famílies. En primer lloc, els va explicar els secrets del conreu de la maduixa del Maresme: com es fa, quines dificultats té, les varietats que conreen.
“Ha estat una experiència molt positiva. Hi havia gent més gran que per l’edat ha pogut estar en contacte amb zones agrícoles, perquè quan eren joves hi havia més pagesos que ara, però també n’hi havia que els ha sorprès molt. I això està molt bé. La gent ha de saber que la fruita té nom i cognom”, explica en Pep.
Un dels aprenentages que va despertar més interès entre els assistents és la manera de collir les maduixes: “Les mans no han de ser peus, perquè tenen una pell molt fina i son molt delicades. Dins la mà que cull no se n’hi poden acumular un parell o tres alhora, perquè es podrien fer malbé”, detalla. Sigui com sigui, els socis d’Arrels que han participat en aquesta activitat han pogut gaudir de l’experiència i de retruc, de les maduixes acabades de collir.
Les maduixes del Maresme tenen molt de prestigi, si bé la majoria de les que es consumeixen a Catalunya provenen de Huelva. Tothom coincideix en afirmar que una bona maduixa ha de ser fresca, dolça, sucosa i d’un vermell viu. Si és collida al costat de casa, és obvi que mantindrà aquests atributs.
Avui, al Maresme, amb prou feines hi ha tres desenes de maduixaires, que miren el futur d’aquest conreu amb escepticisme. El declivi és incontestable: dels 2 milions de quilos per any que la Unió de Maduixaires de Calella i l’Alt Maresme calcula que es collien cap al 1995, s’ha passat als 40.000 dels darrers anys.
Pep Marpons assegura que, encara que sempli increïble, el problema que tenen és per arribar al consumidor de l’àrea metropolitana. “Tenim l’àrea metropolitana a tocar, però som explotacions petites i hauríem d’idear un sistema de transport especial. Mercat Arrels és una via”.
I conclou “tot és maduixa, però no tota la maduixa és igual”.
Si encara no ets soci de Mercat Arrels i vols rebre a casa productes de primera qualitat directament del productor i alhora mantenir la pagesia de casa nostra, ho pots fer seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!