És possible un projecte de logística compartida al Pallars? Aquest és el punt de partida d’una jornada tècnica que tindrà lloc dimecres, dia 29 de març a la Pobla de Segur en la qual s’analitzaran els pros i contres de la logística compartida en aquesta comarca.
Les comarques de muntanya, i especialment els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran tenen unes característiques singulars que fan que la logística i la distribució siguin molt més costoses. Les característiques geogràfiques, l’aïllament físic i les condicions climàtiques creen dificultats i sobrecostos permanents per a les activitats agràries, el desenvolupament d’activitats industrials i de serveis i la implantació d’infraestructures. I per això mateix, la viabilitat de molts projectes agrícoles i ramaders d’aquestes zones estan condiconats per la manera de fer arribar els seus prouductes al punt de venda o al consumidor final. Un dels grans reptes de les empreses que treballen en aquest territori és poder arribar als grans nuclis de població sense que això ocasioni una despesa ambiental i econòmica notable.
D’aquesta manera, la distribució compartida es presenta com a oportunitat per sumar esforços, ser més sostenibles i reduir costos. És per això que aquesta jornada vol presentar models de distribució i logística alternatius i quines són les possibilitats d’implantació a les àrees de muntanya.
Hi participaran Benjamí Aguilar i Cristina Martínez, de SomEcologística, per analitzar la situació actual. Julian Arenas, de l’Institut Cerdà, presentarà l’informe Alternatives de gestió de la distribució urbana de mercaderies. També es donarà a conèixer l’Einateca, un calaix d’eines per l’agroecologia. Ho farà Ariadna Pomar de la La Diligència, la cooperativa de transport agroecològic de comarques gironines, que també participarà en una taula rodona sobre experiències, que compartirà amb Jordina Sànchez, de Bolets Peratxa, d’Organyà, que hi representarà RutesCompartides.cat.
Entre tots intentaran donar resposta a les preguntes que encapçalen la jornada: “D’on venim? On anem? Què podem aprendre?”.
Les inscripcions es poden formalitzar través d’aquest enllaç i, per a més informació, s’han habilitat dos correu electrònics: : pmontoro@gencat.cat i alteugust@tremp.cat.
Aquesta jornada és una inciativa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentacio i Agenda Rural a través de l’Escola Agrària del Pallars i compta amb el suport dels ajuntaments de Sort i de Tremp, de La Xica (xarxa d’intercanvi de coneixement agroalimentari de muntanya) i Al teu gust Pallars.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!