Com menys soroll de vaixells hi hagi, més es reprodueixen els peixos dels esculls de corall, segons un article de la revista Nature Communications. Un experiment fet a la Gran Barrera de Corall d’Austràlia ha observat durant una temporada de cria els peixos de sis esculls, reduint el nombre de vaixells que passaven en 100 metres a la rodona, i es va comprovar que efectivament es reproduïen més. La raó és que els peixos venten els ous amb les aletes per assegurar-se que tenen prou oxigen, però amb els sorolls dels vaixells deixen de fer-ho. Aquesta descoberta és important, ja que podria ser un mecanisme per disminuir el nombre d’espècies en perill d’extinció.
Al final de l’experiment, a les acaballes de la temporada de cria, un 65% dels nius encara tenia alevins. En temporades anteriors, amb els vaixells circulant amb normalitat, només tenien alevins el 40% dels nius. A més a més, van poder comprovar que els peixos nascuts en silenci eren més grans.
El mateix experiment es va recrear en aquaris, per comprovar que realment la causa de l’índex de reproducció fos el soroll dels vaixells. Es van deixar exposats diversos peixos i ous en esculls i els van posar sons de vaixells de forma intermitent. Quan aquests sonaven, els peixos deixaven d’aletejar els ous.
La conclusió que en treuen és que podria haver-hi efectes molt positius a partir de tres canvis: canviar les rutes dels vaixells per fer que passin menys per les zones dels esculls, els que hi hagin de passar que ho facin a poc a poc, i prohibir ancorar-hi vaixells.
Món Planeta ha recollit més aquesta informació en aquesta notícia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!