El paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona ha acollit, aquest dimarts, una jornada dedicada a l’alimentació i a la manera d’abordar-la des de les institucions. Hi han participat experts —alguns d’internacionals— de diversos àmbits, que han reivindicat la importància de les polítiques alimentàries en la gestió pública per l’impacte transversal que tenen. Al llarg de la jornada, s’ha remarcat la que les estratègies alimentàries haurien de formar paren les actuacions públiques de caire econòmic, agrari, educatiu, social, cultural, etc.
L’acte ha sigut fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. És la primera vegada que totes tres administracions es posen d’acord per organitzar una jornada d’aquestes característiques de manera conjunta, adreçada de manera especial als tècnics i càrrecs electes de les administracions locals, i també als agents socials.
Després de la inauguració oficial per part de les institucions implicades, els coautors de la guia Alimentem Barcelona (que es pot consultar online al web de la Diputació de Barcelona seguint aquest enllaç), han intervingut per incidir en la necessitat d’actuar en aquest àmbit. Montesell ha esperonat les institucions a prendre decisions que polítiques que contemplin l’alimentació com a eix ineludible. De la seva banda, Roca ha instat a reflexionar al voltant dels objectius d’aquestes accions. Tots dos han coincidit en defensar que cal enfortir la pagesia, que consideren com la baula més feble d’aquesta cadena.
La ponència de Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i del programa BCN Agrària, s’ha centrat en l’administració local i ha detallat els passos necessaris per impulsar una estratègia alimentària des dels ajuntaments. També ha posat l’èmfasi en la necessitat de fer una bona anàlisi de la realitat local per impulsar polítiques que s’adiguin amb les necessitats reals i que conflueixin en una nova relació entre les persones i els aliments i les persones que els produeixen.
L’experiència de Dijon (França) i Milà (Itàlia) en aquesta matèria ha servit com a far d’inspiració pel públic, tenint en compte que la fa anys que desenvolupen les polítiques alimentàries en tots els àmbits, en la pagesia, en els menjadors escolars, en els serveis socials, en la cultura, etc.
També hi ha sigut present el qui va ser responsable de l’estratègia agroalimentària de València entre el 2018 i el 2023, Josep Manuel i Pérez, i el director de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Vázquez, que ha destacat la importància de l’OCAS (Oficina Conjunta per a Alimentació Sostenible), que coordina les accions que desenvolupen l’Ajuntament i la Generalitat.
Tots els ponents ha incidit en que cal comptar amb tots els agents implicats en l’alimentació. Per això, a la jornada també hi eren presents algunes iniciatives que ara mateix treballe per un sistema alimentari sostenible, resilient i universal. En aquest àmbit, s’hi va presentar el projecte Terra Pagesa, el projecte de l’Ajuntament de Barcelona amb Unió de Pagesos perquè els petits productors agroalimentari puguin fer venda directa a mercats, restaurants i botigues, També es va dorna veu a un representant del Quall, l’obrador de formatge compartit d’Alpens (Lluçanès), que també és un centre de formació, i a La Botiga del Prat de Llobregat que ofereix aliments ecològics i de proximitat a persones vulnerables.
Finalment la jornada s’ha tancat amb una sèrie de tallers en grups petits, que han servit per explorar accions més concretes aplicades a cada realitat dels participants.
Podeu veure la jornada completa en aquest vídeo.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!