El Dossier Tècnic número 129 que porta per títol “El relleu generacional i l’emprenedoria agrària a Catalunya” ja es pot consultar seguint aquest enllaç. Es tracta d’un treball d’anàlisi que tracta sobre el rejoveniment del sector agrari i l’emprenedoria al món rural. Fa una radiografia del sector i mostra entre d’altres que el relleu agrari —un vector clau per a la dinamització del món rural i la diversificació econòmica, i un dels focus de treball de l’Agenda Rural de Catalunya— encara una assignatura pendent. Una tendència que no és aliena al que passa a la resta d’Europa, si tenim en comptque que els agricultors menors de 40 anys representen tan sols l’11% de les explotacions agràries de la Unió Europea (UE) i, d’aquests només el 3% són dones joves. A Catalunya les xifres són una mica més baixes: els joves només representen el 7% del titulars d’explotacions pageses i les dones joves no arriben al 2%.
Aquesta publicació explica també que han detectat tres perfils que engloben la majoria de les noves incorporacions al sector agraria. Hi ha els pagesos tradicionals, aquells que continuen la tradició familiar, també hi ha els pagesos i pageses nouvinguts, que ja representen una de cada tres incorporacions i també hi ha un tercer perfil que ha aparegut més recentment. Es tracta de pagesos amb un perfil agrosocials que impulsen nous projectes amb fórmules cooperatives i associatives noves.
Al Dossier es detallen quines són les mesures que s’han impulsat per propiciar aquest relleu generacional i de quina manera s’estan adaptant a aquests perfils. Algunes d’aquestes mesures surten del Grup de Treball de Joves, que s’emmarca dins del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, amb l’objectiu d’examinar i debatre en profunditat determinats aspectes de l’es tratègia i execució d’aquest document marc, en aquesta matèria. Si voleu consultar el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya fins al 2027 ho podeu fer seguint aquest enllaç.
Està integrat per les organitzacions agràries Unió de Pagesos (UP), l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya (CETAFC) en representació dels col·legis professionals en l’àmbit agrari, l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), que aplega els 11 grups d’acció local (GAL), el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i l’Agència Catalana de Joventut.
El document, que repassa les diferents actuacions que s’estan desenvolupant en aquest sentit, també recull el testimoni de set joves amb diferents projectes de les zones de l’Alt Pirineu i Aran, el Camps de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, comarques de Ponent, Terres de l’Ebre i la zona periurbana de Barcelona, que expliquen la seva experiència al capdavant d’una finca pagesa.
El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de caràcter monogràfic sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural, realitzada amb la col·laboració d’experts de l’administració, d’universitats i centres de recerca i del sector.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!