Els camps de fesols del municipi de Santa Pau (la Garrotxa) estan en risc per les destrosses que hi fan els cabirols, que entren als camps i fan malbé els conreus. Si es mengen les plantes quan encara estan brotant, els pagesos han de replantar el camp, cosa que allarga la collita i es descompensa amb l’avenç estacional. Un altre problema és el relleu generacional, que deixa el territori garrotxí sense pagesos que el vulguin cultivar.
El fesol és un llegum molt preuat a Catalunya, que compta amb una denominació d’origen protegida, la DOP Fesols de Santa Pau. Montserrat Miralles, productora i membre de la DOP, explicava que el problema dels cabirols i relleu generacional és quelcom que afecta “a tot el sector agrícola. Si no trobem joves que s’hi vulguin dedicar hi ha la possibilitat que al final s’acabi perdent la producció del fesol de Santa Pau“.
Després d’haver estat suspesa per la pandèmia, el mes de març s’ha pogut tornar a celebrar la Fira del Fesol de Santa Pau. Josep Company, l’alcalde del poble, va detallar que es tracta d’una celebració “clau” per tal de generar activitat econòmica del poble. “Els restaurants estan plens, les cases de turisme rural i els productors poden vendre a la fira. És important que l’hàgim recuperat perquè si no corríem el risc de no tornar-la a fer“.
La DOP del fesol és l’única distinció d’aquest tipus a la comarca, i representa un dels punts d’atracció més destacats, juntament amb la Fageda d’en Jordà.
Nació Digital Garrotxa ha recollit la informació en aquesta notícia.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!