Els deu cellers que formen part de la subzona Montsant Nord, de la DO Montsant, han presentat oficialment l’associació que han constituït plegats per coordinar accions de promoció conjunta. L’entitat s’ha registrat amb el nom d’Associació de Viticultors i Cellers Montsant Nord. L’acte que ha tingut lloc a la seu de la Cooperativa de Cornudella del Montsant, ha consisitit en el tast de vins de cadascun d’aquests cellers —Celler Noguerals, Cingles Blaus, Celler Ronadelles, Celler de l’Era, Celler Serra Major, Companyia Vinícola Sileo, Clos Maria, Celler Critelles, Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant i la Cooperativa Agrícola d’Ulldemolins—, maridats amb tapes del cuiner Rafael Múria —mereixedor d’una estrella Michelin pel restaurant Quatre Molins, també a Cornudella.
La nova entitat té el suport de les administracions locals del territori (els ajuntaments de Cornudella de Montsant i Ulldemolins —els dos termes municipals que comprèn la subzona Montsant Nord— i del Consell Comarcal del Priorat) i, d’una manera especial, de la mateixa DO Montsant. La presidenta de la denominació, Pilar Just, va intervenir en la presentació de l’entitat per destacar “la riquesa” vinícola del Montsant, que posa de relleu el fet que neixi una entitat com aquesta. Des de la DO Montsant, aquestes accions impulsades pels cellers es consideren com una iniciativa positiva i veuen de bon ull que la nova associació es converteixi en un referent per altres subzones de la denominació.
El conductor de l’acte i president de l’entitat, Xavier Estivill (del Celler Critelles), va destacar el suport que han rebut , tant per part de les institucions, des de fora, com del mateix sector, des de dins. Es va valorar molt positivament el fet que cap dels cellers de la subzona hagi declinat incorporar-se a l’associació, un fet que, en propostes semblants, “ja sabem que a Catalunya passa poc”.
Vins d’alçada, varietats locals i mínima intervenvió
Els membres de l’Associació Montsant Nord comparteixen el fet de practicar una viticultura d’alçada, l’aposta per varietats autòctones -fonamentalment garnatxes i carinyenes- i la vinificació de mínima intervenció. Les seves finques estan situades a altituds d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar, sota la influència de cims de més de mil metres d’alçada. Les singularitats orogràfiques de la serra de Montsant i de la serra de Siurana creen un microclima que protegeix les vinyes de la brisa marina per afavorir una bona maduració i un equilibri perfecte del raïm. El contrast tèrmic entre els dies càlids i les nits fredes permet que la maduració del raïm sigui llarga, fet que també afavoreix el resultat dels vins de llarga criança.
L’acte va servir per demostrar les diverses expressions dels vins d’aquesta subzona, que comparteixen tots una frescor —tant els joves com els de llarga criança— i una acidesa equilibrada que els fa molt característics. També es caracteritzen per una concentració de tanins molt fresca que permet un envelliment de molt llarga durada, com es va comprovar en el tast amb vins negres com el Titina (un cupatge de garnatxa negra i syrah del 2017, del Celler Noguerals), el Sarroges (garnatxa negra, syrah, cabernet i merlot del 2017, del Celler Serra Major), Les Gibertes (syrah, garnatxa negra i carinyena del 2017, de Clos Maria) i, d’una manera especial, el Mim (garnatxa negra i carinyena del 2013, del Celler de l’Era). El predomini i el nervi de la carinyena i de la garnatxa negra del Montsant Nord també es van posar de relleu en els dos negres més joves que es van tastar, el Cims del Montsant (garnatxa negra i carinyena del 2021, del Celler Ronadelles) i en l’Argentera Carinyena El Perfum (un carinyena del 2019, del Celler Gritelles).
Els blancs del Montsant Nord van ser reperesentats per les varietats garnatxa blanca (amb el Mas de les Moreres Blanc, del 2022, del Celler Cingles Blaus) i macabeu (que, amb la garnatxa blanca, és part del cupatge de Les Pedrenyeres, de l’Agrícola d’Ulldemolins). En la gamma de blancs és on es van presentar dues de les propostes més singulars del tast. L’enòleg Agustí Torelló Sibill, de la Companyia Vitícola Sileo, va presentar el Costers de Cornudella Blanc, un cupatge de garntatxa blanca, macabeu i garnatxa negra del 2022 que s’expressa com un blanc amb cos, però que conserva la frescor, molt de l’estil del blancs que es valoren avui. El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant,va oferir el 8C+ Blanc de Noirs, un monovarietal de garnatxa negra, del 2023 que, en paraules del cellerer de la cooperativa, “sembla de clima atlàntic”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!