Amb un programa que inclou més de trenta-cinc propostes d’arts vives diverses, amb espectacles de sala i carrer, propostes participatives i instal·lacions, algunes de les quals internacionals, cinc estrenes mundials i quatre estrenes a Catalunya el Sismògraf, el festival d’arts vives i paisatge d’Olot. arriba a la setzena edició.
Es farà del 18 al 30 d’abril sota el lema “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”, i posarà el focus, precisament, en el moviment —amb l’estrena del Sismodansa— i en els reptes climàtics als quals ens enfrontem. La directora del festival, Tena Busquets, assegura que intenten “construir un projecte artístic per habitar el planeta d’una manera més situada i conscient, un projecte que ens permeti compartir la joia de l’acte creatiu, malgrat que aquest se’ns pugui presentar amb duresa o ens deixi un regust amarg”.
La programació d’aquesta edició del Sismògraf se sustenta sobre un parell de línies argumentals, que l’organització anomena erupcions. Aquestes línies s’han determinant i han anat prenent forma a mesura que els creadors participants han anat compartint els fonaments dels seus projectes artístics al llarg dels mesos previs al festival.
Enguany les erupcions que expliquen la programació són dues. D’una banda, la geopoètica i d’una altra, les produccions que ajunten artesania i tecnologia. La geopoètica engloba tot un seguit de propostes que reflexionen de manera física i emocional al voltant de la terra, les geografies, el què hi ha sobre i el què hi ha sota, i com és i com es mou allò que trepitgem. L’altra gran grup d’activitats són les que juguen amb el binomi artesania i tecnologia, que reivindiquen la connexió i dependència entre els avenços tecnològics i la creació més tradicional.
Un festival per a tota la família
Per fer l’experiència del festival adaptable a diversos perfils d’assistents, s’han dissenyat quatre itineraris: un d’espectacles per anar a veure en família, un per a les persones que volen fer un primer contacte amb el festival, un per seguir el Sismògraf amb amb calma i un darrer per a les persones que no es vulguin perdre res del programa.
Pel que fa a l’accessibilitat, per a aquesta edició s’han programat propostes adaptades per a persones amb cadira de rodes i persones cegues. També hi haurà audiodescripció en directe per a algunes funcions. Les persones amb dificultats auditives podran demanar motxilles vibratòries per seguir la matinal del Parc Nou en Moviment.
Trobareu tota la programació del Sismògraf seguint aquest enllaç.
D’altra banda, i amb la voluntat de fer-ho coincidir amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa, s’ha dissenyat una programació que uneix la dansa amb el paisatge, el Sismodansa. Es farà els dies 26, 27 i 30 d’abril amb propostes artístiques que tindran lloc en escenaris singulars de l’espai públic, la biblioteca i el teatre.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!