“Conservar els recursos naturals és imprescindible per poder parlar d’adaptació al canvi climàtic, i això es tradueix en una idea molt senzilla: el canvi climàtic s’ha de lligar a la conservació de la biodiversitat i a totes les qüestions que tenen a veure amb l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació”. Així ho assegura la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Mireia Boya. De fet, aquest és l’eix de treball sobre el qual pivotarà tota l’acció d’aquesta direcció generar aquest any i el que ve, coincidint amb la preparació de la propera cimera del clima de les Nacions Unides.
Precisamentn, Boya va pronunciar aquestes declaracions en el marc de la jornada que Acció Climàtiva va dedicar a la crònica de la COP27, la cimera sobre el canvi climàtic que va tenir lloc a Sharm el-Sheikh (Egipte), del 6 al 20 de novembre. La jornada va servir per conèixer la perspectiva d’alguns dels participants catalans, com la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, el responsable de Mitigació de l’Oficina Catalana del canvi Climàtic, Iñaki Gili, i les ponents Gisela Torrents, ambientòloga i assessora de comunitats indígenes, Alicia Fernández Porro, coordinadora científica del CREAF, i Susana Rivero, responsable d’Afers Exteriors i Cooperació de la Secretaria d’Acció Climàtica.
Boya, va explicar, a més, que dins de la Cop27 l’administració catalana hi va presentar la nova PAS —sigles de política agrària sostenible— per reforçar la convicció que, en aquesta transició lligada al canvi climàtic, el sector agrícola és imprescindible, i per això el seu departament aposta per acompanyar la pagesia en aquest procés cap a la sostenibilitat. D’aquesta manera, posava com a exemple que s’estan finançant projectes singulars amb l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), com ara els que investiguen com diversos conreus són capaços de capturar el carboni o d’altres de relatius a la gestió forestal per aconseguir, a banda de prevenir incendis, retenir aigua.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!