El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), juntament amb els agents del sector del peix, ha presentat la campanya “… i tota la pesca” per conscienciar sobre els beneficis del consum de peix i reforçar la figura dels homes i les dones de la mar i de la cadena de valor del peix. Aquesta aposta vol donar a conèixer i promocionar la compra diària dels productes frescos, de qualitat i capturats de manera sostenible a la costa catalana.
La campanya arriba en un moment delicat pel sector pesquer català un cop coneguda la proposta de la Comissió Europea per a la pesca del Mediterrani, que serà debatuda els 9 i el 10 de desembre a Brussel·les. El conseller Òscar Ordeig afirma que “la proposta planteja de facto la desaparició del sector pesquer català. Planteja reduir els dies de pesca en un 79% respecte l’any passat i, per tant, fa que sigui impossible mantenir les microempreses pesqueres de la nostra costa i els llocs de treball. Proposen que, el 2025, les empreses [només] treballin entre 20 i 28 dies l’any. Aquesta situació vulnera clarament els principis de la política pesquera comuna europea, que estableixen l’obligació de garantir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social de la pesca.”
En aquest sentit, ha recordat que el Govern fa costat als pescadors de la gamba, del llagostí, de la galera, del llenguado, del moll, del rap i del lluç. “Sense els nostres pescadors, ens quedarem sense pesca mediterrània, però això va més enllà de la pesca, està en joc tota la cadena de valor del peix, la nostra cultura, la gastronomia i les comunitats pesqueres; en definitiva, la nostra forma de vida i la singularitat del nostre territori mediterrani”, ha afegit Ordeig.
Els ministres d’Espanya, França i Itàlia han presentat conjuntament una proposta a la Comissió per imposar una moratòria el 2025 que serveixi per revisar els models d’avaluacions de les poblacions pesqueres i l’impacte socioeconòmic de les mesures. En cas contrari, afirmen, “serà un punt de no retorn”.
És per això que la campanya, que s’ha presentat aquest dimarts, pren més força. A banda del conseller Ordeig, hi ha estat present el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya. En l’acte s’ha projectat per primera vegada l’espot de la campanya, en el qual han participat protagonistes reals del sector: pescadors, minoristes, majoristes i peixaters.
En l’acte també ha participat el president del Gremi de Peixaters, Àlex Goñi; el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad; i el president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna, Àngel Máñez. L’espot mostra la feina i les persones que hi ha darrere del sector pesquer fent servir l’acció de rebobinar com a recurs cinematogràfic. Tirant enrere les imatges, l’espectador pot veure el camí que ha seguit un plat de peix —com ara els seitons— que, abans d’arribar a taula, s’han venut a la peixateria, s’han comercialitzat a la confraria i i s’han pescat a la mar. El lema “…i tota la pesca”, recull aquesta expressió popular “per mostrar la idea de conjunt, cooperació i suport que necessita el sector”, expliquen en un comunicat.
El conseller Ordeig s’ha mostrat molt satisfet amb el caràcter reivindicatiu de l’espot i l’ha considerat molt oportú tenint en compte el moment decisiu que viu el sector.
El sector pesquer a Catalunya
El del peix és el primer sector de l’economia blava del país després del turisme (en ocupació, volum de negoci i PIB) i l’únic amb una activitat contínua al llarg de l’any. És, per tant, un pilar de l’economia blava de les comunitats pesqueres.
A Catalunya, la pesca d’arrossegament, regulada en l’àmbit europeu des de l’any 2019 mitjançant el Pla pluriennal de gestió de la pesca demersal (dels peixos que s’alimenten o viuen a poca alçada sobre el fons marí) del Mediterrani Occidental, sosté tot el teixit de la indústria pesquera, incloent-hi les confraries de pescadors, els ports pesquers i les llotges. De fet, l’any 2023 l’arrossegament va representar el 37% de la flota pesquera total, el 38% dels desembarcaments i el 59% del valor total del peix en primera venda. Sense flota d’arrossegament el 2025, les peixateries, el sector de la gastronomia i, en definitiva, les persones consumidores no podrem accedir a la gamba rosada, la gamba blanca, l’escamarlà, el pop blanc, la galera o el lluç de proximitat.
Trencar mites
Des del Departament volen desmitificar creences errònies en relació amb el sector pesquer de Catalunya, i per això recorden que és un sector de pesca costanera i d’empreses familiars, que fa anys que han assumit l’objectiu de la sostenibilitat. És un sector format per persones que participen en el coneixement i la cura dels seus caladors i que treballen per garantir el manteniment de l’activitat per als pescadors actuals i per a les generacions futures.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!