![](https://arrels.info/wp-content/uploads/2022/03/barretina2-2-1200x800.jpeg)
Va començar a Santa Maria de Palautordera, però ara ja s’ha estès pel Vallès Occidental i Oriental, el Maresme, Osona, el Gironès i l’Alt i el Baix Empordà. La febre de les barretines, o la revolta de les barretines, com l’anomenen en aquest reportatge de la Mira, està tornant.
La barretina és una icona de la cultura popular catalana, que va tenir un ús freqüent i quotidià segles abans. Ara, però, pràcticament ningú fa servir, tret dels veïns de Santa Maria de Palautordera que l’han tornat a utilitzar i estan lluitant perquè el seu ús es normalitzi.
En Josep Ungé, de Santa Maria de Palautordera, i en Quim Masferrer, de Sant Feliu de Buixalleu i pare del periodista de TV3 del mateix nom, són els fundadors de l’Associació d’Amics de la Barretina. Des d’aquest espai tenen clar que encara que sigui un símbol catalanista, la barretina la pot portar tothom, independentment del sexe, religió, inclinació política… el seu afany és tornar a popularitzar i reviure’n l’ús. En el fons, la barretina és una lligadura que abriga molt.
![](https://arrels.info/wp-content/uploads/2024/12/portada-web-copia-3-525x600.png)
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!