El camp de les comarques de Barcelona cada vegada té més presència femenina. Segons les dades dels últims censos agraris, el nombre de dones al capdavant de projectes agraris a la província de Barcelona gairebé s’ha duplicat en vint anys. L’any 1999, només l’11% de les explotacions estaven gestionades per dones; el 2020, aquesta xifra ha augmentat fins al 19%. Són dades que el programa BCN Agrària, de la Diputació de Barcelona, ha fet públiques en aquest mapa interactiu i que mostren “un canvi profund en un àmbit tradicionalment masculí”, a la vegada que posen de manifest “el paper cada vegada més rellevant de les dones en la gestió agrària”, segons explica un comunicat dels responsables del programa.
Aquest creixement no és només percentual. Mentre el nombre total d’explotacions ha baixat, les finques dirigides per dones han augmentat de 1.313 (el 1999) a 1.613 (el 2020), fet que trenca la tendència general del sector.
Per sectors, les dones es dediquen més a l’agricultura (79%) que a la ramaderia (21%). En les orientacions productives, destaquen en el conreu de cereals i vinya, amb un 23% de representació —en ambdós casos l’any 2020—. L’horta ocupa el tercer lloc, amb un increment del 9% el 2009 i d’un 16% el 2020.
La viticultura emergeix com un sector amb un fort increment de la presència femenina al capdavant dels projectes. A l’Alt Penedès, les dones gestionen el 24% de les explotacions, la taxa més alta de totes les comarques barcelonines. I el municipi amb més finques dirigides per dones és Sant Martí Sarroca, que compta amb 50 pageses.
L’edat mitjana de les dones titulars d’explotacions agràries és de 62 anys, tres més que la dels homes, fet que, segons la Diputació, evidencia la necessitat d’incentivar el relleu generacional amb perspectiva de gènere. Així i tot el 17% de les explotacions gestionades per menors de 45 anys són liderades per dones, una xifra que el 1999 no superava el 9%.
Els indicadors també revelen una realitat prometedora pel que fa a formació. El 14% de les pageses joves compten amb estudis universitaris en temes agraris, fet que suposa un 10% més que els pagesos joves. A més, el 67% de les dones menors de 45 anys tenen algun tipus de formació agrària, ja siguin cursos genèrics o de formació professional. Només el 33% de les joves que treballen al camp s’han format exclusivament amb l’experiència pràctica.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!