El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí es converteix en el Museu Terra, un canvi de nom que arriba també amb una canvi d’identitat gràfica. Des de fa 35 anys, aquest equipament de la Fundació Carulla treballa “per fer èmfasi en tota la saviesa que aporta el món rural a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles. La nova etapa del museu té com a objectiu continuar posant en valor els coneixements del món rural i ampliar-ne la divulgació “per afrontar la desconnexió demogràfica que, com a societat, tenim amb la terra i la natura”, expliquen des del museu.
Actualment, un 54% de la població mundial viu en un 10% de territoris urbans. Aquesta proporció encara és més accentuada a Catalunya, on dues terceres parts del país estan catalogades com a rurals, mentre que només un 10% de la població hi viu. En aquest context, el Museu Terra es proposa posar tot el coneixement i patrimoni que conserva sobre aquest passat de relació amb el camp i la terra al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i ho fa amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i activitats educatives.
Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, explica que “des del museu volem obrir un camí de diàleg i reflexió apropant el coneixement i la saviesa del món rural, especialment a l’entorn urbà, i posar-la al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta”.
La Sala Barcelona, la nova finestra del Museu Terra a la capital
A més del canvi de nom, el Museu Terra amplia el seu impacte i obre un espai al món rural des de la ciutat amb una nova sala d’exposicions a Barcelona, dins la nova seu de la Fundació Carulla. El nou espai, ubicat al barri del Poblenou, acollirà diferents exposicions per promoure la reflexió sobre la sostenibilitat a través de la mirada del món rural. Totes les exposicions a la Sala Barcelona aniran principalment dirigides a públic escolar d’entorns urbans, amb un programa que es posarà en marxa el curs 2024-2025. Tot i això, a partir del febrer 2024 s’hi podrà veure una petita mostra que vol ser una presa de contacte amb el barri del Poblenou, interpel·lant-lo des del seu passat rural. Aquesta primera mostra estarà comissariada per Julià Guillamon juntament amb l’equip del Museu i estarà oberta fins al juny de 2024.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!