L’any 2020 diversos cellers van rebre una denúncia perquè a l’etiqueta dels vins hi havien posat el nom del seu poble i, amb la llei a la mà, no ho podien fer. Això va provocar el naixement del Gremi de Vinyataires Lliures i, de retruc, el documental que s’estrena el proper 24 d’octubre i que servirà d’obertura del Festival Most 2024. Es diu “La contraetiqueta. El que es beu i el que es veu” i l’autora és la sommelier i fotògrafa Clara Isamat.
Les denúncies, en algunes ocasions, van acabar amb multes de fins a 2.000 euros per part de la Generalitat perquè, tot i fer servir el topònim del lloc on s’elaboren els vins, legalment aquests noms de poble només es poden posar a l’etiqueta si els vins estan sota l’empara de la denominació d’origen que els considera propis. A partir d’aquest fet, la pel·lícula explora els límits de les regulacions de l’origen del vi, en qüestiona la vigència i el propòsit i reflexiona al voltant de la necessitat que expressen alguns cellers de replantejar certes normatives.
Per fer-ho, Clara Isamat ha entrevistat els responsables de dos dels cellers que van ser objecte de denúncia, Dasca Vives i Ficaria Vins, i altres cellers que treballen fora de l’àmbit regulador d’una denominació d’origen, i també ha parlat amb l’administració i d’altres cellers que sí que elaboren vins sota l’empara d’una denominació d’origen.
Aquest és el fil que permet a Clara Isamat analitzar la realitat del sector i mostrar-ne la diversitat. Podeu veure’l a la Filmoteca de Catalunya el proper 24 d’octubre a les vuit del vespre.
Aquí en teniu un tastet.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!