
El dia va començar amb sol i, a mig matí, la pluja abundant impedia veure més enllà d’uns quants metres: és el que passa a la primavera mediterrània tot sovint. I amb el temps imprevist, un castell imponent envoltat de verd i la flaire de l’Alt Empordà, el celler Perelada acollia el Primer Simposi de Vins del Mediterrani aquest dilluns, 24 de març.
Amb un centenar d’assistents, amb la presència de més de vint elaboradors i amb el canvi climàtic com a màxima preocupació, a partir de conferències i de tastos, la trobada ha explorat la confluència cultural entre els vins elaborats en aquest zona. I poc o molt s’ha trobat, perquè, ja sigui per la gastronomia, per la història comuna o per les varietats de raïm, cada un dels ponents de cada una de les activitats ha mostrat els punts de connexió que tenen les terres banyades per aquest mar comú. S’ha valorat la qualitat, la tradició i la singularitat d’aquests vins i els assistents han pogut tastar elaboracions de Grècia, Catalunya, Mallorca, i les més exòtiques del Líban, Marroc o Turquia. Aquestes tres últimes han aixecat molta expectació, però sens dubte, entre els assistents, les més apreciades han estat algunes de les gregues, com les de Creta, per exemple.
De fet, el Màster of Wine Yiannis Karakasis, ha estat l’encarregat de conduir un dels primers tastos del dia, dedicats, precisament, als vins grecs i a la revifada que estan experimentant en els últims anys. Mentrestant, a la sala de conferències, el copropietari i sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, era l’encarregat de fer un recorregut, més enllà del vi, per la gastronomia i la cultura mediterrànies.
Durant tot la jornada, que s’ha anant alternant conferències i tastos, estones amb pluja i d’altres amb sol, en tot l’espai s’hi respirava un ambient mediterrani. Com si fos un mercat de qualsevol de les viles d’aquesta zona, la gent anava amunt i avall saludant a coneguts, es formaven petits grupets de conversa en zones de pas, d’altres menjaven o tastaven vins a l’espai del showroom i, sobretot, hi planava la sensació de connectar fàcilment.

També hi van tenir un espai propi els Vins de Finca Qualificada de Catalunya, amb un tast dirigit per la sommelier Sílvia Culell, i una xerrada sobre el canvi climàtic, a càrrec de la professora de la Facultat de Ciències de la Universitat Mohamed V del Marroc Maria Snoussi. Aquest va ser, segurament, un dels moments en que el brogit es va frenar de cop, perquèm si bé cap dels assistents oblida la preocupació pel clima i els reptes als quals s’enfrontarà la viticultura i el sector del vi en general, visualitzar mapes de models de futur que mostren una realitat catastròfica que sembla inevitable, sempre genera una certa inquietud que entela qualsevol ambient distès.

La jornada la van completar Juano Asenjo, que va traçar un recorregut de punta a punta de la Mediterrània amb varietat de raïm malvasia —la seva història, les elaboracions i altres curiositats— com a eix; Romina Ribera, que va fer un repàs a l’origen dels vins de l’Empordà; el tast d’algunes de les elaboracions experimentals del celler Perelada i Toni Jeréz, cap de sala del restaurant Castell de Perelada, que va dirigir una degustació magistral de formatges. Al llarg de tot el dia, els assitstents han pogut visitar les instal·lacions del celler Perelada, projectades per l’estudi d’arquitectura olotí RCR. Aquest estudi de renomi nternacional va imaginar el celler com un espai totalment soterrat que no trenqués el paisatge ni l’entorn. El van construir am amb l’acer Corten, un dels materials característics de les obres de RCR. El projecte ha permès recuperar l’antiga granja del castell a la superfície, on hi han ubicat sales de tast, ka botiga (on, a banda dels vins propis, també se n’hi venen d’altres de DO Empordà) i espais per a esdeveniments.
El Primer Simposi de Vins del Mediterrani va ser una jornada de formació i de divulgació, que va començar amb la benvinguda de la periodista Ruth Troyano i de Borja Suqué (pertanyent a la cinquena generació de la família propietària del celler) a l’església del Carme del Castell de Perelada, i que es va tancar amb l’anunci de la segona edició, que tindrà lloc al celler Petra, a la Toscana.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!