El món rural es mou, i una prova n’és la creació de la nova Càtedra del Món Rural, que neix de la intuïció compartida per diverses institucions públiques i organitzacions privades que ha arribat el moment “d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que estiguin treballant per al futur del món rural”. La Càtedra es presentarà demà, dissabte 3 de juliol, a la seu del Consorci del Lluçanès amb una jornada tècnica, que obrirà la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el lliurament dels premis a la innovació rural, en la línia dels objectius del nou organisme, que “vol ser un espai de recerca, coneixement i suport amb actuació directa a les zones rurals de Catalunya”.
El grup promotor de la Càtedra l’integren la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el Consorci del Lluçanès, Creacció, l’ARCA, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També hi col·labora la Fundació Acció Solidària contra l’Atur. Els promotors avancen que la idea de la Càtedra és “engegar el seu treball al Lluçanès amb voluntat d’ampliar-lo a altres territoris de Catalunya”.
Experiències en marxa
Després de la salutació de la consellera, la presentació detallada dels objectius de la Càtedra i el lliurament de premis, hi tindran lloc quatre taules de debat simultànies al voltant de temes que ja avui sumen iniciatives similars, però fins ara disperses pel país: Enxarxant (amb les experiències de la cooperativa Territori de Masies, al Solsonès; Ramaderes.cat, un col·lectiu de ramaderes feministes; i l’Associació de Dones del Món Rural), Agroalimentària (amb la participació de projectes dedicats a la recuperació de productes agroalimentaris, com Els Corremarges, de la Conca de Barberà; els Menjamiques, de l’Alt Camp; Cal Palà, del Solsonès; i Can Font, de l’Alt Empordà), Projectes Europeus (Ruralization, EcoRegió i El Hueco de Soria) i Mediambiental (iniciatives de dinamització agroecològica i resiliència comunitària com Arran de Terra, del Barcelonès; Resilience Earth, de la Garrotxa; i Red de Transición).
Els actes tindran lloc entre les 10 del matí i les 13.30 del migdia i l’assistència, gratuïta, pot ser presencial o on-line prèvia inscripció en aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!